Metu tužile 33 američke države zbog štete mentalnom zdravlju mladih

U tužbi podnesenoj sudu u Kaliforniji navodi se da Meta rutinski prikuplja podatke o djeci mlađoj od 13 godina, bez pristanka njihovih roditelja, što predstavlja kršenje saveznog zakona.

Istraživanje Centra Pew pokazalo je da gotovo 95 posto mladih, uzrasta od 13 do 17 godina, u SAD-u koristi društvene mreže (Reuters - Ilustracija)

Ukupno 33 američke savezne države, uključujući Kaliforniju i New York, tužile su kompaniju Meta zbog, kako navode, nanošenja štete mentalnom zdravlju mladih i svjesnog dizajniranja funkcija na Instagramu i Facebooku koje djecu čine zavisnom od tih društvenih mreža.

U tužbi podnesenoj sudu u Kaliforniji navodi se da Meta rutinski prikuplja podatke o djeci mlađoj od 13 godina, bez pristanka njihovih roditelja, što predstavlja kršenje saveznog zakona, prenosi AP.

„Djeca i tinejdžeri pate od lošeg mentalnog zdravlja, a za to su krive kompanije društvenih mreža, poput Mete“, rekla je Letitia James, njujorška državna tužiteljica.

Kompanija ‘profitirala od dječjeg bola’

Prema njenim riječima, kompanija je „profitirala od dječjeg bola namjerno dizajnirajući svoje platforme sa manipulativnim karakteristikama koje čine djecu zavisnima od njih, istovremeno snižavajući njihovo samopoštovanje“.

Istraživanje Centra Pew (Pew Research Center) pokazalo je da gotovo 95 posto mladih, uzrasta od 13 do 17 godina, u SAD-u koristi društvene mreže, a više od trećine njih izjavilo je da ih koristi „skoro konstantno“, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije