Kina lansirala u svemir satelit za daljinsko istraživanje

Satelit Yaogan-39 krenuo je u svemir iz centra za lansiranje satelita Xichang u jugozapadnoj provinciji Sichuan.

Satelit Yaogan-39 snimljen u Centru za lansiranje satelita Xichang u jugozapadnoj kineskoj provinciji Sichuan, 5. oktobra 2023.
Prva grupa satelita Yaogan-34 lansirana je 30. aprila 2021. godine

Kina je u utorak uspješno lansirala u svemir novi satelit za daljinsko istraživanje, javljaju kineski državni mediji.

Satelit Yaogan-39 krenuo je u svemir u 4:03 sati ujutro po lokalnom vremenu iz centra za lansiranje satelita Xichang u jugozapadnoj provinciji Sichuan, prenosi Anadolija, pozivajući se na agenciju Xinhua.

Prva grupa satelita Yaogan-34 lansirana je 30. aprila 2021. godine, a nakon toga uslijedila su i druga lansiranja.

Ranije je saopćeno da će se satelit s optičkim daljinskim otkrivanjem koristiti za istraživanje urbanog planiranja, potvrđivanje prava na zemljište, procjenu prinosa usjeva i prevenciju i smanjenje katastrofa.

Peking ulaže milijarde u svemirski program

Peking već desetljećima ulaže milijarde eura u svemirski program koji vodi vojska, zahvaljujući čemu je uspio uglavnom nadoknaditi zaostajanje za Amerikancima i Rusima.

Prvog astronauta Kina je poslala u svemir 2003. godine, a njena svemirska stanica Tiangong (Nebeska palača) u cijelosti je operativna od kraja 2022. godine.

Premda su do sada svi kineski astronauti bili pripadnici Narodnooslobodilačke vojske, u maju ove godine Kina je prvi put u  historiji poslala u svemir civilnog astronauta, što je novi korak u nastavku njenog programa svemirskih istraživanja.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada