SpaceX će lansirati evropske satelite u orbitu

Američka kompanija i Evropska svemirska agencija su potpisali ugovor za dva lansiranja sljedeće godine, a na svakoj će biti po dva satelita Galileo.

Space X će lansirati satelite za Evropsku svemirsku agenciju na raketama Falcon 9 iz SAD-a (Reuters)
SpaceX će lansirati satelite za ESA-u na raketama Falcon 9 iz SAD-a (Reuters)

Američka kompanija SpaceX potpisala je ugovor o lansiranju u orbitu četiri evropska navigacijska i komunikaciona satelita.

Konačnu riječ će imati Evropska komisija i države članice Evropske unije, koje moraju odobriti ovaj ugovor, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

SpaceX i Evropska svemirska agencija (ESA) su nedavno potpisali ugovor za dva lansiranja sljedeće godine, a na svakoj će biti po dva satelita Galileo, izjavio je Francisco-Javier Benedicto Ruiz, direktor ESA-e za navigaciju, za Wall Street Journal (WSJ).

Sistem za satelitsku navigaciju Galileo pruža svakodnevno usluge za gotovo 1,3 milijardi korisnika.

Unija ulaže u svemirski sektor

Zahvaljujući finansijskom okviru od 13,202 milijardi eura za period od 2021. do 2027. godine, Svemirski program EU-a osigurat će razvoj glavnih evropskih svemirskih programa.

Time EU želi povećati ulaganja u svemirski sektor, prilagoditi svemirske aktivnosti novim potrebama i tehnologijama te ojačati evropsku autonomnost u pristupu svemiru.

Svemirski sektor u EU zapošljava više od 231.000 ljudi.

Tokom vikenda SpaceX je rasporedio 44 dodatna Starlink satelita, proširivši svoju flotu na više od 5.000 malih satelita u niskoj Zemljinoj orbiti (LEO).

Izvor: Agencije