Bregu: Roaming za građane balkanskih država koji putuju u EU 99 posto niži

Telekomunikacijski operateri iz EU-a i sa Zapadnog Balkana postigli su krajem prošle godine u Tirani sporazum o snižavanju cijena roaminga za građane.

Odluka se odnosi na sve članice Evropske unije, ali i Švicarsku, Tursku i Veliku Britaniju (EPA)

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu potvrdila je kako su, s prvim danom oktobra, pale cijene roaminga za građane balkanskih država koji putuju u neku od članica Evropske unije.

„Zastrašujuće naknade za roaming usluge koje su pratile prekogranična putovanja poslužile su kao grubi podsjetnik da su čak i u našem hiperpovezanom svijetu granice još uvijek važne. Međutim, na Samitu ‘EU – Zapadni Balkan’, koji je održan u Tirani 6. decembra 2022. godine, postignut je značajan sporazum koji će promijeniti ovu paradigmu“, navela je Bregu.

Podsjetila je kako je tada 38 telekomunikacijskih operatera iz Evropske unije i sa Zapadnog Balkana „stavilo na papir historijsku Deklaraciju o roamingu koja je otvorila put značajnom smanjenju naknada za usluga prijenosa podataka u roamingu“, prenosi Fena.

Nema više ‘vrtoglavnih računa’

„Uzmimo, na primjer, državljanina Bosne i Hercegovine, korisnika jednog od operatera iz te zemlje, koji putuje u Hrvatsku. Ranije je, ukoliko niste kupili jedan od paketa, cijena prijenosa podataka po samo jednom megabajtu, koliko teži jedna fotografija ili dokument srednjeg kvaliteta, iznosila nevjerovatnih 2,09 eura. To znači da bi slanje jednog videa srednjeg kvaliteta od 1 GB koštalo 2.090 eura. Ili, ukoliko se nalazite u Grčkoj, to bi iznosilo više od 9.000 eura. No sada, nakon smanjenja cijena, to će iznositi samo 0,017 eura po megabajtu, što predstavlja smanjenje za više od 99 posto“, objasnila je Bregu.

Dodala je da „korištenje jednog gigabajta podataka u zemljama Europske unije više neće rezultirati vrtoglavim računom od kojeg zaboli glava; umjesto toga, ono neće prelaziti 17 eura sa PDV-om“. To nije promjena koja se odnosi isključivo na Hrvatsku već na sve zemlje Evropske unije, te Švicarsku, Tursku i Veliku Britaniju.

„Ovo je istinska promjena kako za građane iz ovog regiona, tako i za naše najmilije koji žive u zemljama Evropske unije. Ona osnažuje i građane Evropske unije i građane Zapadnog Balkana da premoste udaljenosti, te predstavlja suštinsku promjenu u načinu na koji se povezujemo s Evropom“, kazala je Bregu.

Izvor: Agencije