Indija planira poslati astronauta na Mjesec do 2040. godine

Indijska svemirska administracija predstavila je premijeru Modiju misiju ‘Gaganyaan’ sa ljudskom posadom, koja bi trebala biti pokrenuta 2025. godine.

Letjelicu sa ljudskom posadom razvija Indijska organizacija za istraživanje svemira (EPA - Arhiva)

Indija planira napraviti vlastitu svemirsku stanicu do 2035. i poslati svog astronauta na Mjesec do 2040. godine, najavio je indijski premijer Narendra Modi na sastanku posvećenom utvrđivanju planova te zemlje za istraživanje svemira.

Modi je rekao da, na osnovu uspjeha indijskih svemirskih inicijativa, uključujući nedavne misije Chandrayaan-3 i Aditya-L1, ta zemlja sada mora težiti novim i ambicioznim ciljevima, prenosi Tanjug.

Potaknuo je i indijske naučnike da rade na međuplanetarnim misijama koje bi uključivale orbiter za Veneru i lander za Mars.

Letjelica dizajnirana za tročlanu posadu

Indijska svemirska administracija predstavila je premijeru misiju Gaganyaan sa ljudskom posadom, koja bi trebala biti pokrenuta 2025. godine.

Modi je krajem 2018. odobrio tu misiju sa ciljem da Indija samostalno pošalje nacionalnu posadu u orbitu.

Letjelicu sa ljudskom posadom razvija Indijska organizacija za istraživanje svemira. Uređaj ima masu od 8,2 tone, od čega je 5,3 tone useljiva kapsula. Dizajniran je za tročlanu posadu i potencijalno je sposoban da pristane na orbitalnu stanicu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada