NASA predstavila uzorak asteroida bogat ugljikom

Mali dio materijala koji je prije tri godine prikupila svemirska letjelica OSIRIS-REx s asteroida Bennua blizu Zemlje predstavljen je u Houstonu.

Bio je to tek treći uzorak asteroida i daleko najveći ikada vraćen na Zemlju radi analize (NASA/Reuters)

Američka svemirska agencija – NASA je predstavila javnosti uzorke tla bogatog ugljikom uzete sa površine asteroida koje su naučnici pronašli unutar čvrsto zatvorene kapsule koja je prošlog mjeseca vraćena na Zemlju nakon posjete asteroidu poznatom kao 101955 Bennu.

Mali dio materijala koji je prije tri godine prikupila svemirska letjelica OSIRIS-REx s asteroida Bennua blizu Zemlje predstavljen je u dvorani NASA-inog svemirskog centra Johnson u Houstonu, nešto više od dvije sedmice nakon što je padobranom spušten u pustinju Utah.

Slijetanje povratne kapsule završilo je sedmogodišnju zajedničku misiju NASA-e i Univerziteta u Arizoni, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Bio je to tek treći uzorak asteroida i daleko najveći ikada vraćen na Zemlju radi analize, nakon dvije slične misije japanske svemirske agencije koje su završile 2010. i 2020. godine.

“Ovakvi dani me i dalje oduševljavaju”, rekao je šef NASA-e Bill Nelson sa pozornice dok je na ekranu prikazivao prvu sliku materijala preuzetog s Bennua.

Na fotografijama je prikazan skup malog kamenja boje uglja, kamenčića i prašine za koje je utvrđeno da su ostali na dnu uređaja za prikupljanje uzoraka i poklopca kada je tlo asteroida usisano u spremnik za pohranu svemirske letjelice.

Materijal ‘prepun organskih tvari’

Bennu, malo tijelo bogato ugljikom, otkriveno je 1999. godine.

Čini se da se sastoji od rastresite skupine kamenja, poput hrpe ruševina, prema naučnicima.

Promjer mu je oko 500 metara, što ga čini sićušnim u poređenju s asteroidom Chicxulub, koji je udario Zemlju prije 66 miliona godina uništivši dinosaure.

Tehničari su još uvijek u procesu metodičnog rastavljanja hardvera koji okružuje unutrašnji spremnik, koji ostaje neotvoren i sadrži najveći dio uzorka.

“Bonus” uzorak materijala na dnu uređaja i na poklopcu odmah je ispitan elektronskim mikroskopima i rendgenskim instrumentima, rekao je Dante Lauretta, glavni istraživač misije na Univerzitetu Arizona.

Ono što su pronašli bio je materijal s visokim udjelom ugljika, kao i molekulama vode kristaliziranim u glinenim vlaknima, kazao je on.

Lauretta je rekao da su naučnici postigli cilj da cijeli uzorak održe netaknutim i bez zemaljske kontaminacije.

Daniel Glavin, viši naučnik u NASA-inom centru za svemirske letove Goddard, rekao je da je ranom analizom utvrđeno da je materijal “prepun organskih tvari”.

Preliminarni nalazi ukazuju na vjerovatnost daljnjih otkrića koja podupiru hipotezu da su nebeski objekti poput kometa, asteroida i meteorita koji su bombardovali ranu Zemlju zasijali mladi planet prvobitnim sastojcima za život.

NASA pokreće misiju na udaljeniji asteroid ‘Psyche’

Kao i drugi asteroidi, Bennu je relikt ranog Sunčevog sistema. Budući da su njegova današnja hemija i mineralogija gotovo nepromijenjeni od nastanka prije nekih 4,5 milijardi godina, on sadrži tragove o porijeklu i razvoju stjenovitih planeta poput Zemlje.

Kapsula je prvobitno pregledana na poligonu za testiranje i obuku u Utahu u blizini mjesta slijetanja, a zatim je prebačena u Houston radi detaljnijeg ispitivanja u posebno izgrađenoj “čistoj sobi” unutar ustanove za čuvanje asteroidskog materijala u Svemirskom centru Johnson.

U mjesecima koji su pred nama, cjelokupni uzorak asteroida trebao bi biti podijeljen u manje primjerke koji su obećani za oko 200 naučnika u 60 laboratorija širom svijeta.

U trenutku kada je sletio, procijenjeno je da je uzorak Bennua težio oko 250 grama, znatno iznad minimalne količine od 60 grama koju su se naučnici nadali prikupiti. Preciznije mjerenje izvršit će se nakon potpunog otvaranja spremnika.

OSIRIS-REx lansiran je 2016. i stigao do Bennua 2018., zatim je proveo gotovo dvije godine kružeći oko asteroida prije nego što se odvažio dovoljno približiti da 20. oktobra 2020. svojom robotskom rukom ugrabi uzorak rastresitog površinskog materijala.

NASA bi u četvrtak trebala pokrenuti posebnu misiju na udaljeniji asteroid nazvan Psyche, tijelo bogato metalima za koje se vjeruje da je ostatak jezgre protoplaneta i najveći poznati metalni objekt u Sunčevom sistemu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada