Kvar na ruskom modulu Međunarodne svemirske stanice

Ni posada, ni stanica ‘nisu u opasnosti’, a astronauti proučavaju curenje, objavila je ruska svemirska agencija Roskosmos.

Na modulu 'Nauka' došlo je do curenja u sistemu za hlađenje koji astronautima služi za regulaciju temperature u stanici (Reuters)

Ruska svemirska agencija objavila je kako je na njenom višenamjenskom modulu “Nauka”, spojenom na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), došlo do curenja u sistemu za hlađenje koji astronautima služi za regulaciju temperature u stanici.

Ni posada ni stanica “nisu u opasnosti”, a astronauti proučavaju curenje, objavila je ruska svemirska agencija Roskosmos u saopćenju objavljenom na komunikacijskoj platformi Telegram.

Riječ je o najnovijem takvom problemu s kojim su se Rusi nedavno suočili u svemiru, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Bez komentara NASA-e

Krajem prošle godine iz kapsule Sojuz počelo curjeti sredstvo za hlađenje, zbog čega je letjelica morala biti zamijenjena te je odgođen povratak posade na Zemlju.

Do curenja sredstva za hlađenje je također došlo i nekoliko mjeseci kasnije na ruskoj teretnoj svemirskoj letjelici Progress.

Američka svemirska agencija NASA, koja zajedno Rusijom upravlja ISS-om, nije odmah odgovorila na zahtjev za komentarom.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada