Plastični pribor za jelo bit će zabranjen i u Engleskoj

Plastičnom priboru je potrebno 200 godina da se razgradi, odnosno dva stoljeća na deponijama ili da zagađuje okeane, podsjetili su predstavnici vlasti.

Zabrane upotrebe plastičnog pribora, prije Engleske, već su uvedene u Škotskoj i Velsu (Reuters)

Plastični pribor za jelo i tanjiri za jednokratnu upotrebu bit će zabranjeni u Engleskoj u sklopu napora za borbu protiv klimatskih promjena, prenosi Anadolija.

Odluka je donesena nakon konsultacija o tom pitanju koje je vodilo Odjeljenje za životnu sredinu, hranu i ruralna pitanja (Defra) koje su održane od novembra 2021. do februara 2022. godine.

“Plastičnom priboru je potrebno 200 godina da se razgradi, odnosno dva stoljeća na deponijama ili da zagađuje naše okeane”, rekla je sekretarka za okoliš Therese Coffey engleskim medijima.

Slušali apele javnosti

“Odlučna sam u namjeri da poduzmem mjere kako bismo se uhvatili u koštac s ovim problemom. Već smo poduzeli velike korake posljednjih godina, ali znamo da ima još toga što se mora uraditi i ponovo smo slušali apele javnosti”, rekla je Coffey. “Ova zabrana imat će ogroman utjecaj na zaustavljanje zagađenja milijardi komada plastike kao i na pomoći u zaštiti prirodnog okoliša za buduće generacije”.

Očekuje se da će odgovori na konsultacije o prijedlozima za zabranu plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu u Engleskoj biti objavljeni do kraja sedmice.

Slične zabrane, prije Engleske, već su uvedene u Škotskoj i Velsu.

Izvor: Agencije