Irska kaznila Metu zbog kršenja pravila privatnosti

Odluku o načinima na koje Instagram i Facebook vode uslugu oglašavanja u decembru je donijelo evropsko tijelo za nadzor privatnosti.

Ukupno je Meti izrečeno oko 1,3 milijardi eura kazne, a vodi se još 11 provjera (Reuters)

Irsko regulatorno tijelo za zaštitu privatnosti kaznilo je Metu s 390 miliona eura kazne zbog kršenja pravila privatnosti Facebooka i Instagrama, naredivši dvjema kompanijama da provjere pravnu osnovu usluga oglašavanja na temelju ličnih podataka u Evropskoj uniji.

Odluku o načinima na koje obje kompanije društvenih mreža vode uslugu oglašavanja u decembru je donijelo evropsko tijelo za nadzor privatnosti.

Ona se odnosi na promjenu uvjeta pružanja te usluge na Facebooku i Instagramu iz 2018. godine, nakon što su uvedena nova evropska pravila o privatnosti. Meta se nakon toga pokušala osloniti na takozvanu “ugovornu” pravnu osnovu za većinu svojih operacija procesuiranja podataka, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Vodi se još 11 provjera

Meta se ranije oslanjala na pristanak korisnika za obradu njihovih ličnih podataka radi ciljanog oglašavanja, pa je vjerovala da time prihvataju i ažurirane uvjete nakon 2018. te da je takvo oglašavanje zakonito.

Irski povjerenik za privatnost podataka (DPC), vodeći regulator privatnosti za mnoge od najvećih svjetskih tehnoloških kompanija unutar EU-a, uputio je Metu da svoje operacije obrade podataka uskladi u roku od tri mjeseca.

Ukupno je Meti izrečeno oko 1,3 milijardi eura kazne, a vodi se još 11 provjera.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada