Značajno opala prodaja mobitela u Kini

Prošle godine je u Kini isporučeno 286 miliona pametnih telefona, što je za 13 posto manje nego godinu ranije, ali i najmanje od 2013.

Pad prodaje pametnih telefona u Kini odražava stanje sektora na globalnom nivou (EPA)

Prodaja pametnih telefona u Kini snažno je pala u 2022. godini, kliznuvši na najniži nivo unatrag 10 godina pod pritiskom pandemijskih ograničenja i usporavanja ekonomije koji su prigušili potrošnju, pokazuju podaci kompanija IDC i Canalys, na koje se poziva Reuters.

Prošle godine je u Kini isporučeno 286 miliona pametnih telefona, za 13 posto manje nego godinu ranije, utvrdio je IDC, dodavši da je obim prodaje najmanji od 2013.

Najviše pametnih telefona prodao je kineski tehnološki div Vivo, ali za četvrtinu manje nego 2021. godine, prenosi IDC. Njegov tržišni udio iznosio je 18,6 posto.

Na drugom je mjestu Huaweijev brand Honor, koji je u 2022. isporučio 34 posto više uređaja nego u 2021.

Apple je sustigao Oppo s kojim dijeli treće mjesto. Američki div prodao je za 4,4 manje pametnih telefona nego u godini ranije, pokazuju podaci IDC-a.

Pad prodaje pametnih telefona u Kini odražava stanje sektora na globalnom nivou. Tako ih je lani u svijetu isporučeno samo 1,2 milijarde, za 11 posto manje nego 2021. i najmanje od 2013. godine, prema IDC-u.

Apple također zabilježio pad

U posebnom izvještaju analitička kompanija Canalys objavila je da je Apple u četvrtom tromjesečju prošle godine u Kini prodao 16,4 miliona uređaja, za četvrtinu manje nego u istom periodu 2021. Isporuke su smanjene prvi puta od početka pandemije, napomenuli su.

Appleovi rezultati bolji su, ipak, od onih Xiaomia i Honora, koji su u četvrtom tromjesečju zabilježili pad prodaje za 37,3 odnosno 14,1 posto, ističu u Canalysu, dodavši da je američki div na kraju 2022. potvrdio poziciju proizvođača s najviše prodanih mobitela.

Savjetodavna kompanija objašnjava pad prodaje mjerama suzbijanja zaraze Covidom 19.

„Stroga politika suzbijanja pandemije rezultirala je historijski visokom štednjom domaćinstava, budući da je lična potrošnja postala konzervativna”, rekao je Canalysov analitičar Lucas Zhong.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada