Video: Albanija u svemir poslala dva satelita

Dva satelita će biti stavljena na raspolaganje institucijama koje obavljaju poslove u vezi sa teritorijom, vodom, šumama, požarima, urbanim otpadom ili poljoprivrednom proizvodnjom.

Albanske satelite u orbitu je prenijela raketa 'Falcon 9', koja treba da isporuči 114 mikrosatelita i drugih svemirskih letjelica u orbitu (AP)

Dva albanska satelita, „Albania 1“ i „Albania 2“ lansirana su iz baze Cape Canaveral na Floridi u okviru misije američke kompanije SpaceX „Transporter-6“, objavio je albanski premijer Edi Rama.

On je na svom Facebook profilu napisao da „Albanija od danas ima više visokotehnoloških mogućnosti za kontrolu, zaštitu i upravljanje svojom teritorijom, pružajući vitalne podatke u realnom vremenu o brojnim ključnim aspektima za održivi razvoj“.

 

 

Albanske satelite u orbitu je prenijela raketa „Falcon 9“, koja u okviru misije „Transporter-6“ treba da isporuči 114 mikrosatelita i drugih svemirskih letjelica u orbitu.

Albanija će satelite isključivo koristiti za obradu geoprostornih informacija (GIS), kao i za obezbjeđivanje proizvoda za snimanje i drugih komponenti, navode albanski mediji.

Između ostalog, dva satelita će biti stavljena na raspolaganje institucijama koje obavljaju poslove u vezi sa teritorijom, vodom, šumama, požarima, urbanim otpadom ili poljoprivrednom proizvodnjom, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije