Norveška priprema porez na električne automobile

Teret za budžet natjerao je Norvešku da ispita poreznu politiku, pošto su poticaji u 2022. stajali 3,75 milijardi eura.

Norveška prednjači u svijetu tržišnim udjelom električnih automobila, uz podršku izdašnih vladinih subvencija (Reuters)

Norveška je potvrdila prvo mjesto u svijetu po prodaji električnih automobila u 2022. godini i vlada ih se sada sprema oporezivati, prebacujući fokus na elektrifikaciju teških kamiona.

Električna vozila na baterije činila su 79,3 posto prodanih novih automobila u 2022. godini, najviše otkako su puštena u prodaju, objavila je Norveška federacija za cestovni promet (OFV).

U 2021. njihov je udio iznosio 65, a prije deset godina samo 2,9 posto.

Kina je daleko najveće tržište automobila, ali Norveška prednjači u svijetu tržišnim udjelom električnih automobila, uz podršku izdašnih vladinih subvencija.

Kako bi podstakla građane, vlada je ukinula poreze na njihovu kupovinu, koje plaćaju kupci benzinaca.

Ogroman teret za budžet

Teret za budžet natjerao ju je u međuvremenu da ispita poreznu politiku.

Poticaji su u 2022. državnu blagajnu stajali 3,75 milijardi eura, objavilo je Ministarstvo finansija, i vlada sada planira izmjene u sistemu poticaja, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Najavili su novi porez koji će se bazirati na težini vozila i već je izazvao kritike u udruženju vlasnika automobila, uz upozorenja da je motor električnog vozila teži od onog s pogonom na fosilna goriva.

“Pribojavamo se pada prodaje budući da je vlada predložila novi porez koji će se bazirati na težiti”, objasnio je glasnogovornik Norveške automobilske federacije (NAF) Thor Egil Braadland.

Fokus na teškim kamionima

Vlada istovremeno nije ponudila kompletno rješenje za ključne praktične probleme vlasnika električnih automobila, koji i dalje muku muče sa stanicama za punjenje i plaćanjem njihove upotrebe, dodao je Braadland.

“Da bi se dobro pripremio za električni automobil, vlasnik u Norveškoj mora imati 10 do 15 aplikacija. Dobro znamo da mnogi građani zato odgađaju kupovinu električnog vozila”, pojasnio je.

Vlada pak brani svoju politiku i tvrdi da porezi neće pokolebati građane.

“Električni automobil nova je normalnost za Norvežane, a to znači da moramo preispitati upotrebu novca kojim društvo raspolaže”, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu saobraćaja Johan Vasara.

“Potpuno smo sigurni da ništa ne može ugroziti budućnost električnih automobila (u Norveškoj)”, istaknuo je, dodavši da se vlada sada mora fokusirati na druge segmente, poput teških kamiona.

Izvor: Agencije