Njemački proizvođač oružja će praviti dijelove za električne automobile

Rheinmetall će kompaniju čije ime nije navedeno opremiti inovativnim sklopkama za novu 900-voltnu generaciju vozila na električni pogon.

Klasa napona od 900 V postat će standard za buduća električna vozila (EPA / Ilustracija)

Njemački proizvođač oružja Rheinmetall je od domaćeg proizvođača luksuznih automobila dobio narudžbu dijelova za električna vozila vrijednu više od 250 miliona eura, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Rheinmetall će automobilsku kompaniju opremiti inovativnim sklopkama za novu 900-voltnu generaciju vozila na električni pogon, navodi se u objavi za medije.

Riječ je o električno upravljanim sklopkama koje omogućavaju sigurno paljenje i gašenje električnih vozila te osiguravaju siguran i efikasan rad vozila, pojasnili su u Rheinmetallu.

To je, kako ističu, naročito važno u hitnim situacijama, uključujući nesreće ili kratke spojeve u slučaju kvara u sistemu.

Nova tehnologija od 900 volti značajno će poboljšati efikasnost nove generacije vozila na baterije, omogućavajući brže punjenje i dostizanje većih udaljenosti.

Isporuka desetaka miliona novih sklopki

Time će klasa napona od 900 V postati standard za buduća električna vozila, navodi Rheinmetall.

Počev od 2025. godine Rheinmetall će kompaniji, čije ime ne navodi, isporučivati ​​desetke miliona inovativnih sklopki za novu platformu vozila.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu i najave njemačke vlade da će u modernizaciju vojske uložiti 100 milijardi eura, pažnja je uglavnom bila usmjerena na Rheinmetallovu proizvodnju oružja.

No, kompanija želi proširiti poslovanje i na druge sektore, poput elektromobilnosti i proteklih je godina reorganizirala odjel automobilskih dijelova, napominje agencija dpa.

Izvor: Agencije