Google uvodi promjene da bi se uskladio s pravilima EU-a

Američka kompanija se obavezala da će uvesti promjene u nekoliko proizvoda i usluga kako bi korisnicima pružila jasnije i preciznije informacije radi usklađivanja s pravilima Evropske unije.

Google se saglasio da uvede promjene u proizvodima Google prodavnica, Google hoteli i Google letovi (EPA)

Američka kompanija Google obavezala se da će uvesti promjene u nekoliko svojih proizvoda i usluga kako bi korisnicima pružila jasnije i preciznije informacije radi usklađivanja s pravilima Evropske unije, saopćila je Evropska komisija.

Google se saglasio da uvede promjene u proizvodima Google prodavnica (Google Store i Google Play Store), Google hoteli (Google Hotels) i Google letovi (Google Flights) da bi bili u skladu s propisima EU-a o zaštiti potrošača, prenosi Beta.

“Ne možete biti sigurni od koga kupujete, direktno od Googlea ili od nekog drugog preduzeća, ili ne možete lako pronaći informaciju o ukupnim troškovima? U cilju daljeg usklađivanja svog djelovanja s pravom EU-a, uglavnom zbog nedostatka transparentnosti i jasnih informacija za potrošače, Google je obećao da će uvesti promjene u nekoliko svojih proizvoda i usluga”, navedeno je u saopćenju EK-a.

Mogu prijaviti nezakonit sadržaj

Google se obavezao da će ograničiti svoju nadležnost u donošenju jednostranih promjena narudžbina kada su u pitanju cijene ili otkazivanja, kao i da će napraviti posebnu adresu elektronske pošte rezerviranu za tijela za zaštitu potrošača tako da mogu prijaviti nezakonit sadržaj i tražiti njegovo brzo uklanjanje.

Kada su u pitanju Google hoteli ili Google letovi, kompanija se obavezala da će potrošačima jasno staviti do znanja da li sklapaju ugovor s Googleom, ili je on samo posrednik.

Zatim će jasno naznačiti koja se cijena koristi kao referentna kada se na platformi reklamiraju popusti i naglasiti da recenzije nisu provjerene.

Google će prihvatiti iste obaveze u pogledu transparentnosti kao i druge velike platforme za smještaj kada je u pitanju način na koji predstavlja informacije potrošačima, naprimjer cijene ili dostupnost.

Što se tiče Google prodavnice, kompanija će pružati jasne predugovorne informacije o troškovima, pravu na odustajanje, mogućnostima popravke i zamjene, a učinit će dostupnim i podatke o preduzeću i direktni kontakt sa predstavnikom preduzeća.

Također će pojasniti kako pristupiti verzijama Google prodavnice u različitim zemljama i obavijestiti autore aplikacija o njihovim obavezama da svoje aplikacije učine dostupnim na prostoru EU-a, a potrošačima omogućiti da koriste sredstva plaćanja iz bilo koje zemlje članice.

Pravo na jasnu, kompletnu informaciju

Evropski komesar za pravosuđe Didier Reynders je izjavio da potrošači u EU imaju pravo na jasnu, kompletnu informaciju kako bi mogli donositi informirane odluke.

“Obaveze koje je preuzeo Google su korak u tom smjeru. Pozivamo Google da u potpunosti poštuje Uredbu o geografskom blokiranju, osiguravajući da potrošači mogu uživati ista prava i pristupati istom sadržaju bez obzira gdje se nalaze u EU”, rekao je Reynders.

Primjenu preuzetih obaveza nadgledat će Mreža za saradnju u oblasti zaštite potrošača, a nacionalne vlasti će pratiti poštovanje obaveza i po potrebi preduzimati mjere u cilju njihovog ispunjavanja.

Izvor: Agencije