Španska autoindustrija traži pomoć države u procesu elektrifikacije

Prodaja električnih vozila u Španiji je slabija nego što se očekivalo, vozni park je zastario i koči ciljeve smanjenja emisija i sigurnosti, a struktura punionica još nije izgrađena.

Španija sve više zaostaje za vodećim zemljama kao što su Njemačka ili Portugal, upozoravaju proizvođači (EPA)

Špansku industriju automobila treba hitno reorganizirati kako bi uhvatila korak s evropskim konkurentima i ubrzala proces elektrifikacije, upozorilo je najveće udruženje proizvođača, zatraživši pomoć države, javlja Reuters.

Kao i u drugim evropskim zemljama, i u Španiji su proizvodnju automobila u proteklim godinama omele nestašica čipova, privremena zatvaranja tvornica i uska grla u lancima opskrbe nakon što se 2020. svijetom proširila korona zaraza.

„Više ne možemo gubiti vrijeme“, rekao je Wayne Griffiths, šef udruge ANFAC i izvršni direktor Volkswagenove španjolske jedinice SEAT, predstavljajući plan koncerna do 2025. godine. „Ne možemo dopustiti da 2023. prođe bez ambicioznih odluka. Kozmetičke mjere više nisu dovoljne“.

Prodaja slabija nego što se očekivalo

Španska autoindustrija suočava se s izazovima, rekao je Griffiths, objasnivši da je prodaja električnih vozila (EV) slabija no što se očekivalo, vozni park zastario i koči ciljeve smanjenja emisija i sigurnosti, a struktura punionica još nije izgrađena.

Lani je u Španiji prodano oko 78.000 plug-in hibridnih i baterijskih električnih vozila (BEV), a ostvarenje ciljeva o smanjenju emisije štetnih plinova iziskuje brojku od 120.000 primjeraka.

Električna vozila čine 9,2 posto ukupne prodaje automobila u Španiji, dok je prosjek Evropske unije veći od 20 posto.

„Evropa je podijeljena na dva dijela, a Španija sve više zaostaje za vodećim zemljama kao što su Njemačka ili Portugal“, rekao je Griffiths.

Potrebna revizija subvencija

ANFAC je među mjerama za poticanje sektora predložio reviziju subvencija za kupce električnih vozila koje bi se, smatraju, trebale direktno primjenjivati na kupovnu cijenu.

Sugeriraju i racionalizaciju relevantnih poreza na promet, na prihode i na dobit i utvrđivanje obavezujućih ciljeva gradnje javne infrastrukture za brzo punjenje EV-a.

Građane bi na kupovinu električnih vozila u konačnici trebala potaknuti autoindustrija, naglasio je šef udruženja, dodavši da je svjestan da njihove općenito visoke cijene odbijaju neke potencijalne kupce.

„Mislim da će se elektromobilnost ipak postupno demokratizirati, jer će u 2024. i 2025. izaći novi, cjenovno pristupačniji modeli“, najavio je Griffiths.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada