NASA i Boeing će praviti avione koji manje zagađuju

NASA će uložiti 425 miliona dolara tokom sedam godina u projekt, a Boeing i njegovi partneri gotovo 725 miliona dolara.

'Cilj je proizvesti komercijalne avione budućnosti koji će biti efikasniji u potrošnji goriva i koji će imati brojne prednosti za okoliš', rekao je šef Američke svemirske agencije, Bill Nelson (EPA)

Američka svemirska agencija NASA i zrakoplovni div Boeing objavili su da se udružuju u razvoju komercijalnog aviona sljedeće generacije s nižim emisijama ugljika, javlja AFP.

NASA će uložiti 425 miliona dolara tokom sedam godina u ovaj projekt, a Boeing i njegovi partneri gotovo 725 miliona dolara.

„Cilj je proizvesti komercijalne avione budućnosti koji će biti efikasniji u potrošnji goriva i koji će imati brojne prednosti za okoliš, industriju komercijalnog zrakoplovstva i putnike širom svijeta“, rekao je šef svemirske agencije Bill Nelson.

„Ako budemo uspješni, mogli bismo vidjeti ove tehnologije u avionima koje će ljudi koristiti u sljedećem desetljeću“, dodao je.

Nadahnuće za buduće projekte

Tehnologije upotrijebljene i testirane kroz program nadahnut će buduće projekte i mogle bi dovesti do otkrića u aerodinamici i napretka u ekonomičnosti potrošnje goriva, objavio je Boeing.

Prema NASA-i, inženjeri će pokušati razviti avion s 30 posto manjom potrošnjom goriva i emisija u usporedbi s najekonomičnijim avionima danas.

Američka svemirska agencija planira dovršiti testiranje programa do kraja 2020-ih kako bi se tehnologije i dizajn mogli primijeniti na sljedeću generaciju aviona.

Boeing i NASA planiraju testirati inovativno zrakoplovno krilo koje stvara manji otpor i uzrokuje manje trošenja goriva.

Izvor: Agencije