Temperature na Grenlandu najviše u 1.000 godina

Naučnici su upozorili da vlade tek trebaju načiniti promjene potrebne da se spriječe najgore posljedice globalnog zagrijavanja.

Podaci pokazuju da su se jezgre leda na Grenlandu znatno zagrijale (Reuters)

Novi podaci otkrili su da su temperature na Grenlandu najviše u posljednjih 1.000 godina, naglašavajući sve veći utjecaj klimatskih promjena koje uzrokuju ljudi.

Studija objavljena u naučnom časopisu Nature otkrila je da su temperature od 1995. godine porasle za 1,5 stepeni iznad prosjeka 20. stoljeća.

Podaci pokazuju da su se jezgre leda na Grenlandu – uzorci uzeti duboko u ledenim pločama i ledenjacima – znatno zagrijale.

“Nastavljamo [evidentirati] porast temperatura između 1990-ih i 2011. godine”, rekla je glavna autorica studije Maria Hoerhold, sa Instituta Alfred Wegener u Njemačkoj. “Sada imamo jasan znak globalnog zagrijavanja”.

Nagli porast u posljednjih 15 godina

Kako potrošnja fosilnih goriva oslobađa ugljik u atmosferu i zagrijava planetu, naučnici su upozorili da vlade tek trebaju načiniti promjene potrebne da se spriječe najgore posljedice globalnog zagrijavanja.

Izvještaj Ujedinjenih naroda iz novembra pokazao je da bi mnogi od najpoznatijih svjetskih ledenjaka mogli nestati do 2050. godine, kako se planeta zagrijava.

Od više od 18.600 ledenjaka koje organizacija nadzire na 50 mjesta svjetske baštine, očekuje se da će otprilike trećina nestati do sredine stoljeća.

Drugo istraživanje pokazalo je da se očekuje da će dvije trećine svjetskih ledenjaka nestati do 2100. godine.

Novoanalizirane jezgre, snimljene 2011. godine, pokazuju nagli porast u posljednjih 15 godina.

U studiji se podsjeća da topljenje grenlandskog leda uzrokuje rast nivoa mora.

Izvor: Al Jazeera i agencije