Bivšim zaposlenicima Twittera odbijena mogućnost grupne tužbe

Petero bivših zaposlenika je tužilo kompaniju zbog toga što ih nije pravovremeno obavijestila o otkazu, ali sud u Kaliforniji je onemogućio grupnu tužbu.

Twitter je početkom novembra 2022. otpustio gotovo 3.700 zaposlenih zbog finansijskih rezova novog vlasnika (Reuters)

Nekadašnji zaposlenici Twittera, koji su otpušteni nakon dolaska miljardera i vlasnika kompanije Tesla Elona Muska na čelo kompanije, morat će potražiti pravdu preko individualnih parnica, dok je mogućnost grupne tužbe odbijena.

Petero bivših zaposlenih je pokrenulo grupnu tužbu protiv ove kompanije zbog toga što ih nije pravovremeno obavijestila o otkazu, ali oblasni sudija SAD-a za sjever Kalifornije James Donato je presudom de facto onemogućio grupnu tužbu.

Presuda je obrazložena sadržajem ugovora koji su bivši zaposleni prethodno potpisali sa Twitterom, prenosi Tanjug pisanje Reutersa.

Otkaz dobilo oko 3.700 osoba

Donato je tako izašao u susret kompaniji koja je tražila da se ovi sporovi rješavaju individualnim parnicama.

Twitter je početkom novembra 2022. otpustio gotovo 3.700 zaposlenih zbog finansijskih rezova novog vlasnika Elona Muska koji preuzeo kompaniju 27. oktobra 2022. godine, a stotine zaposlenih je samo podnijelo otkaz.

Desetine bivših zaposlenih su u decembru 2022. optužile Twitter za kršenje nekoliko zakona od trenutka kada je Musk preuzeo kompaniju.

Izvor: Agencije