Virgin Orbit će ponovo pokušati poslati satelite iz Velike Britanije

Misija ‘Start Me Up’ je prije nekoliko dana po planu krenula s piste svemirske luke Cornwall, ali se dogodila ‘anomalija’ zbog koje raketa nije uspjela doći u orbitu.

Virginova raketa 'LauncherOne' treba biti lansirana uz pomoć modificiranog Boeinga 747 (Reuters)

Kompanija Virgin Orbit još jednom će pokušati lansirati raketu u orbitu iz Cornwalla nakon što je misija u ponedjeljak završila neuspjehom, raspršivši nade Britanaca o tomu da će postati prva evropska nacija koja će poslati satelite u orbitu sa svoje teritorije, javlja Reuters.

„Virgin Orbit predviđa povratak u svemirsku luku Cornwall odakle bi se ponovno trebala lansirati raketa te istodobno vodi pregovore s ključnim vladinim i komercijalnim dionicima u Ujedinjenom Kraljevstvu kako bi se isplanirala nova misija u ovoj godini“, navedeno je u objavi.

Kompanija sa sjedištem u Kaliforniji objavila je i da je pokrenula službenu istragu o izvoru kvara na raketi.

Sve je bilo u redu, ali se dogodila ‘anomalija’

Misija „Start Me Up“ je prije nekoliko dana po planu krenula s piste svemirske luke Cornwall na jugozapadu Engleske, a Virginova raketa „LauncherOne“ lansirana je uz pomoć modificiranog Boeinga 747.

Nedugo prije ponoći, predstavnik Virgin Orbita u prijenosu uživo je objavio da je raketa pretrpjela „anomaliju“ zbog koje nije uspjela dosegnuti orbitu.

Britanska uprava za civilno zrakoplovstvo (CAA) ovlastila je kompaniju Virgin Orbit, u djelomičnom vlasništvu milijardera Richarda Bransona, za realizaciju prvoga britanskog lansiranja rakete u svemir.

Sateliti su trebali prvi put biti lansirani iz Evrope, a Britanci su trebali postati prva evropska nacija koja šalje satelite u orbitu.

Neuspjeh je dodatan udarac za evropske svemirske ambicije nakon što je italijanska raketna misija Vega-C propala poslije polijetanja iz Francuske Gvajane krajem decembra.

Izvor: Agencije