U Švedskoj pronađeno najveće nalazište rijetkih minerala u Evropi

EU traži druge izvore osim Kine za ove ključne minerale, ali trebat će najmanje decenija prije nego što materijali pronađeni u Švedskoj budu dostupni za industriju.

Rijetki zemni metali neophodni su za mnoge visoke tehnologije proizvodnih procesa Foto: Reuters

Švedska državna rudarska kompanija LKAB saopćila da je u oblasti Kiruna identificirala više od milion tona rijetkog zemnog minerala, a radi se o najvećem takvom nalazištu u Evropi.

Rijetki zemni metali neophodni su za mnoge visoke tehnologije proizvodnih procesa i koriste se u električnim vozilima, turbinama vjetra, za prenosivu elektroniku, mikrofone i zvučnike, prenosi Reuters.

Izvršni direktor LKAB-a Jan Mostrom rekao je za Al Jazeeru da je identificirano veoma veliki nalazište ovog materijala, što je, dodao je, značajno za Evropsku uniju jer je ovaj mineral ključan za elektrifikaciju.

“Ovo je dobra vijest, ne samo za LKAB, region i Švedsku, već i za Evropu. To bi moglo da postane značajno za proizvodnju kritičnih sirovina koje su bitne za omogućavanje zelene tranzicije”, rekao je.

Najveća nalazišta u Kini

Evropska komisija smatra da su rijetki zemni minerali najkritičniji resursi za regiju, a za sada se najveći dio njih izvlači u Kini.

EU traži druge izvore osim Kine za ove ključne minerale, ali trebat će najmanje decenija prije nego što materijali pronađeni u Švedskoj budu dostupni za industriju.

LKAB je saopćio da planira da podnese zahtjev za koncesije za eksploataciju ove godine, ali je dodao da će biti potrebno najmanje 10 do 15 godina prije nego što bi potencijalno moglo da započne rudarenje depozita i otpremanje na tržište.

Izvor: Al Jazeera i agencije