Rusija će vratiti astronaute sa Međunarodne svemirske stanice

Ruski astronauti Sergej Prokopjev i Dmitrij Petelin te njihov kolega iz NASA-e Frank Rubio moraju se vratiti na Zemlju zbog problema sa kapsulom kojom su poslani na ISS.

Roskosmos je odlučio da 20. februara lansira kapsulu Sojuz MS-23 bez posade kojom će se trojica astronauta vratiti na Zemlju (EPA)

Ruska svemirska korporacija Roskosmos će lansirati letjelicu koja će tri člana posade Međunarodne svemirske stanice (ISS) vratiti na Zemlju jer je kapsula kojom su doletjeli oštećena udarom mikrometeorita zbog čega iz nje curi tečnost za hlađenje, javlja AP.

Ruski astronauti Sergej Prokopjev i Dmitrij Petelin te njihov kolega iz NASA-e Frank Rubio stigli su na ISS, koji orbitira oko Zemlje, u septembru letjelicom Sojuz MS-22 i trebalo je da se njome vrate nazad kada budu završili misiju. Međutim, prošlog mjeseca je u kapsuli došlo do kvara kada je nakon udara mikrometeorita iz jedne od komora počela da curi rashladna tečnost što je dovelo do više temperature u kabini.

Poslije analize situacije i razgovora sa NASA-om, Roskosmos je odlučio da 20. februara lansira kapsulu Sojuz MS-23 bez posade kojom će se trojica astronauta vratiti, rekao je novinarima Jurij Borisov, šef Roskosmosa.

Kvar izazvan udarom mikrometeorita

Misija Prokopjeva, Petelina i Rubija trebala bi biti produžena, rekao je Borisov ali nije dao informacije o tome za koliko dugo. Borisov je rekao i da će Sojuz MS-23 takođe snabdjeti Međunarodnu svemirsku stanicu.

Prvobitno je planirano da Sojuz MS-23 bude lansiran u martu na kosmodromu Bajkonur u Kazahstanu sa nova tri člana posade.

U slučaju vanredne situacije na ISS-u koja bi zahtijevala evakuaciju cijele posade prije no što stigne neka kapsula, zvaničnici će razmotriti da li bi Sojuz MS-22 mogao ipak da bezbjedno vrati astronaute na Zemlju, rekao je Borisov.

Prema njegovim riječima, analiza je potvrdila da je curenje izazvano udarom mikrometeorita i da će Sojuz MS-22 na kraju biti vraćen na Zemlju bez posade.

Izvor: Agencije