NASA u nastanjivoj zoni otkrila planetu sličnu Zemlji

Egzoplaneta veličine Zemlje kruži oko male zvijezde udaljene oko 100 svjetlosnih godina od naše planete.

Egzoplaneta se nalazi na udaljenosti od svoje zvijezde u orbiti koja bi omogućila postojanje vode na površini planete (AP)

Američka svemirska agencija otkrila je egzoplanetu veličine Zemlje koja kruži oko male zvijezde udaljene oko 100 svjetlosnih godina od naše planete.

Istraživački satelit Transition Exoplanet (TESS) otkrio je egzoplanetu veličine Zemlje koja se nalazi u “nastanjivoj zoni” sazviježđa Delfin (Dorado) u orbiti, objavila je NASA.

Navedeno je da se ova egzoplaneta, pod nazivom “TOI 700 e”, nalazi na udaljenosti od svoje zvijezde u orbiti koja bi omogućila postojanje vode na površini planete.

“Ovo je jedan od rijetkih sistema za koje znamo s više, malih planeta u nastanjivim zonama”, rekla je istraživačica NASA-e Emily Gilbert, prenosi Anadolija.

Praćenje promjena u sjaju zvijezde

Ističući da je ovo otkriće napredak za bliže praćenje sistema TOI 700, kazala je da je nedavno otkrivena egzoplaneta “TOI 700 e” 10 posto manja od prethodnog otkrića “TOI 700 d” i sve manja s TESS opservacijama.

Stručnjaci su prethodno otkrili tri egzoplanete, nazvane “TOI 700 b, c i d”, u sistemu pod nazivom “TOI 700”.

Nova otkrića TESS-a podijeljena su istraživačima na 241. godišnjem sastanku Američkog astronomskog društva, održanom u Seattleu.

Misija TESS je počela 2018. godine i prati dijelove noćnog neba tokom 27 dana, odnosno najsjajnije zvijezde dok prati njihove promjene u sjaju.

“Tranzicija” opisuje trenutak kada egzoplanet prođe ispred zvijezde u orbiti.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada