Propao prvi pokušaj lansiranja satelita iz Velike Britanije

Raketa je trebala upaliti svoj motor na visini od 10.000 kilometara iznad Atlantika i odvesti u Zemljinu orbitu devet malih satelita, s različitim civilnim i odbrambenim primjenama.

Uzlijetanje Boeinga 747 s raketom pratile su stotine ljudi, dok se iz zvučnika orila pjesma 'Start Me Up' u izvođenju Rolling Stonesa, po kojoj je misija nazvana (Reuters)

Prvi pokušaj lansiranja satelita iz Velike Britanije propao je u noći s ponedjeljka na utorak kada je kompanija Virgin Orbit, ovlaštena za lansiranje, izvijestila o “anomaliji” koja je spriječila raketu da dosegne orbitu, javlja Reuters.

Misija “Start Me Up” krenula je s piste aerodroma Cornwall Newquay s Virginovom raketom LauncherOne nošenom pod krilom modificiranog Boeinga 747 i kasnije puštenom iznad Atlantskog okeana.

No malo prije ponoći, predstavnik Virgin Orbita u prijenosu uživo objavio je da je raketa pretrpjela “anomaliju” zbog koje nije uspjela dosegnuti orbitu.

“Čini se da imamo anomaliju koja nas je spriječila da dosegnemo orbitu. Procjenjujemo informacije”, objavili su iz Virgin Orbita.

Udarac evropskim svemirskim ambicijama

Raketa je trebala upaliti svoj motor na visini od 10.000 kilometara iznad Atlantika i odvesti u Zemljinu orbitu devet malih satelita, s različitim civilnim i odbrambenim primjenama.

Britanska uprava za civilno zrakoplovstvo (CAA) ovlastila je kompaniju Virgin Orbit, u djelomičnom vlasništvu milijardera Richarda Bransona, za izvođenje prvog britanskog lansiranja u svemir.

Uzlijetanje Boeinga 747 s raketom u Newquayu pratile su stotine ljudi, dok se iz zvučnika orila pjesma “Start Me Up” u izvođenju Rolling Stonesa, po kojoj je misija nazvana. To je trebalo biti i prvi put da su sateliti lansirani iz Evrope.

Ovaj neuspjeh zadaje dodatni udarac evropskim svemirskim ambicijama nakon što je italijanska raketna misija Vega-C propala nakon polijetanja iz Francuske Gvajane krajem decembra.

Izvor: Agencije