Umjetna inteligencija napravila pobjednički rad na konkursu za fotografiju

Pobjednički rad Jasona Allena nastao je zahvaljujući sistemu umjetne inteligencije ‘Midjourney’, koji na temelju onog što mu se napiše, sam stvara digitalne slike.

Autor smatra da je djelo fascinantno i da bi ga svi trebali vidjeti (Jason M. Allen / Fena)

Jason M. Allen bio je oduševljen kada je saznao da je njegovo djelo nazvano „Théâtre D'opéra Spatial“ osvojilo prvo nagradu u kategoriji digitalne umjetnosti i digitalno manipulirane fotografije za nove umjetnike. Pobjednički rad nastao je zahvaljujući AI (umjetna inteligencija) sistemu Midjourney koji na temelju inputa, odnosno onog što mu se napiše, sam stvara digitalne slike, navodi BBC.

Allen kaže da je djelo fascinantno i da bi ga svi trebali vidjeti, a novčana nagrada je iznosila 300 dolara.

No njegovo oduševljenje ne dijele drugi umjetnici jer smatraju da je riječ o prevari. Naime, Allen u biti uopće nije napravio to djelo, već je ono kreacija umjetne inteligencije.

Za njegovo stvaranje koristio je sistem umjetne inteligencije nazvan Midjourney koji, na temelju onog što mu se napiše stvara slike. Dakle, Allen je tom programu govorio, tj. pisao što želi da se nalazi na slici, a umjetna inteligencija je njegove riječi pretvarala u digitalnu sliku.

Rezultat je kombinacija renesanse i steampunka, kako su to slikovito opisali na CNN-u, no postavlja se pitanje je li to zaista umjetnost i zaslužuje li Allen nagradu za nešto što nije sam napravio.

Ima li takva umjetnost smisla?

Dio korisnika društvenih mreža, kao i neki umjetnici jasno su dali do znanja kako takva umjetnost nema smisla te da on nije zaslužio nagradu.

Jedan je korisnik na Twitteru napisao kako upravo iz tog razloga ljudi ne dopuštaju robotima da učestvuju na Olimpijskim igrama, dok drugi smatraju kako je sve što je potrebno za takvu umjetnost „pritisnuti nekoliko tipki“.

Allen se ne slaže s njima jer mu je, dok je došao do konačnog rezultata (bolje rečeno, dok je AI došla do konačnog rezultata) za tri slike koje je prijavio za takmičenje trebalo čak 80 sati.

Kaže da umjetnička slika nije nastala tako što je on nabacio par riječi, već je to proces u kojem se konstantno mora igrati s frazama i riječima kako bi usmjerio umjetnu inteligenciju u određenom smjeru te je potrebno jako puno varijanti (900 u slučaju ta tri rada) da se dođe do konačnog rezultata.

Na kraju je te fotografije obradio u Photoshopu i prijavio na takmičenje.

Sudije nisu shvatile da je djelo napravila AI

Kako je za medije rekao Cal Duran, jedan od sudaca koji je učestvovao u donošenju odluke o nagradama, on nije shvatio da je riječ o djelu koje je napravila umjetna inteligencija, iako je je Allen u prijavi spomenuo Midjourney.

Ipak, Duran stoji uz svoju odluku te kaže da je riječ o prekrasnom djelu.

S obzirom na to da je AI sve popularnija i sve se češće koristi, ne bi se trebali iznenaditi ako se u budućnosti pod brojna (digitalna) umjetnička djela bude potpisivala umjetna inteligencija.

Izvor: Agencije