Rezvan – iranska balistička raketa osam puta brža od zvuka

Saznajte više o karakteristikama iranske rakete Rezvan, čija je brzina osam puta veća od brzine zvuka, i značaju njenog imena.

Iran je predstavio balističku raketu Rezvan koja ima domet do 1.400 kilometara (Društvene mreže)

Piše: Rasool Al Hai

U jeku neprekidnih protesta u državi i međusobnih prijetnji na relaciji Tel Aviv – Teheran, iranska Revolucionarna garda predstavila je balističku raketu Rezvan, kategorije zemlja-zemlja, koja radi na tečno gorivo i ima operativni domet do 1.400 kilometara.

Tokom vojne parade, koju su iranske Oružane snage održale prošlog četvrtka u blizini svetišta ajatolaha Khomeinija, vrhovnog vođe Iranske revolucije, južno od Teherana, glavni komandant Revolucionarne garde, general Hossein Salami, saopćio je da je raketa Rezvan srednjeg dometa i da može ući u atmosferu brzinom osam puta većom od brzine zvuka.

Kao i prethodnih godina, Teheran je predstavio jedan dio svojih vojnih kapaciteta, među kojima se posebno ističe odbrambeni sistem Bavar 373.

To je prvi sistem domaće proizvodnje koji može identificirati 300 ciljeva i djelovati protiv njih 60 istovremeno.

Što se tiče karakteristika balističke rakete Rezvan, vojni analitičar Mahdi Bakhtiari pojasnio je da je to jednostepena raketa za gađanje numeriranih ciljeva.

Nova generacija iranske Revolucionarne garde

Ono po čemu se možda razlikuje od mnogih drugih balističkih raketa jee njena hipersonična brzina, što predstavlja ogroman vojni prodor.

Govoreći za Al Jazeeru, Bakhtiari je objasnio da raketa Rezvan, zahvaljujući velikoj brzini, može manevrirati kako bi izbjegla radare, posebno u fazi slijetanja, jer se pretvara u vatrenu masu zbog kontakta s atmosferom.

Iranski analitičar kaže da raketa Rezvan nije prva takve vrste među iranskim projektilima čija maksimalna brzina premašuje brzinu zvuka.

Teheran ima balističke rakete brže od Rezvana i sve su sposobne za kretanje “cik-cak” i manevriranje u fazi slijetanja, kako bi izbjegle protivzračnu odbranu.

Bakhtiari kaže da Rezvan spada u rakete nove generacije Revolucionarne garde.

Odlikuje se po maloj težini u usporedbi sa sličnim klasama, a njena preciznost u gađanju ciljeva u radijusu od 1,400 kilometara još je jedna od njenih karakteristika.

Također, ima odvojivu bojevu glavu, a može se lansirati i sa fiksne i sa mobilne platforme.

Politički analitičar Mohammad Mahdi Yazdi fokusira se na značenje imena nove iranske rakete, rekavši da “podsjeća na vojnog vođu libanskog Hezbollaha Imada Mughniyeha [poznatog kao Haj Rezvan], kojeg je cionistička tvorevina ubila 2008. godine u glavnom gradu Sirije, Damasku”.

‘Usmjerena na izraelsku tvorevinu i američke baze’

Yazdi je dodao da “naziv rakete Rezvan nosi simbolično značenje upućeno izraelskoj tvorevini”, objasnivši da je njegova zemlja davala imena svojim raketama i bespilotnim letjelicama u skladu sa zadacima koji su im dodijeljeni.

Ističe da “domet rakete jasno ukazuje na dubinu izraelske tvorevine, budući da je to glavni neprijatelj Islamske Republike u regiji”.

Zaključio je da su “sve iranske rakete, s dometom većim od 1.000 kilometara, prvenstveno usmjerene na izraelsku tvorevinu i američke baze u regiji”.

Dodaje da je zanimljiv i sam tajming predstavljanja rakete Rezvan, jer je uslijedio nakon izraelskih prijetnji vojnim napadima na Iran.

Iako je Iran tokom posljednje ceremonije, 22. septembra, predstavio razne vrste naoružanja, uključujući raketne sisteme Mersad, Khordad 15 i Talaash te rakete S-300, pored radara, iranskih dronova, topova i ostalog oružja domaće proizvodnje, načelnik Generalštaba iranskih Oružanih snaga, general Muhammad Bagheri, naglasio je da “nismo obznanili veliki dio naših vojnih postignuća”.

Upozorio je “cionističku tvorevinu i njene pristalice da ne poduzimaju bilo kakve radnje koje Teheran smatra prijetnjom”.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada