NASA organizirala misiju razbijanja asteroida

Udar je tempiran za 23:14 sata po Greenwichu, a teleskopi će to posmatrati izdaleka, uključujući i novu supersvemirsku opservatoriju James Webb.

Nesvakidašnji događaj odigrat će se na približno 11 miliona kilometara od Zemlje (EPA)

U narednim satima Američka svemirska agencija NASA oborit će sondu u asteroid u okviru misije Dart, kako bi vidjela koliko bi bilo teško zaustaviti veliki svemirski kamen da udari u Zemlju, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na BBC.

Nesvakidašnji događaj odigrat će se na približno 11 miliona kilometara od Zemlje, na nebeskom tijelu poznatom kao Dimorphos. Agencija napominje da kamen trenutno nije na putu da udari u Zemlju, niti će ga ova proba poslati u našem smjeru.

Udar je tempiran za 23:14 sata po Greenwichu, a teleskopi će to posmatrati izdaleka, uključujući i novu supersvemirsku opservatoriju James Webb.

Italijanski satelit

Dart će slati slike na Zemlju brzinom od jedne slike u sekundi dok se kreće ka svom cilju, a ono što će se u početku pojaviti kao svjetlosna tačka na slikama, brzo će narasti i ispuniti cijelo vidno polje, prije nego što se napajanje iznenada prekine pošto je svemirska letjelica uništena.

Tu, međutim, nije kraj priče, jer Dart sa sobom nosi italijanski kockasti satelit od 14 kilograma, a njegov posao je da zabilježi šta će se događati kada Dart iskopa krater. Njegove slike snimljene sa sigurne udaljenosti od 50 km bit će emitovane na Zemlju u narednim danima.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada