Indija investira 25 milijardi dolara u proizvodnju čipova

Indijski ministar IT-a kaže da je vlada u razgovorima sa mnogim globalnim igračima koji bi da investiraju u indijski sektor čipova.

Vlada premijera Narendre Modija nastoji Indiju učiniti ključnim igračem u globalnom lancu snabdijevanja (EPA - Ilustracija)

Indiju očekuje investicija od ukupno najmanje 25 milijardi dolara kao rezultat strategije namijenjene podsticanju lokalne proizvodnje čipova i displeja, rekao je ministar IT-a Rajeev Chandrasekhar.

Njegovi komentari uslijedili su nekoliko sati nakon što je indijska vlada podigla fiskalnu podršku za nova postrojenja za poluprovodnike kako bi pokrila 50 posto troškova tog projekta, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Vlada je dodala da će ukloniti limit za maksimalno dozvoljene investicije kako bi omogućila podsticaje za proizvodnju kompjuterskih dijelova.

Chandrasekhar je rekao da je vlada u razgovorima sa mnogim globalnim igračima koji bi da investiraju u indijski sektor čipova, ne navodeći nijednog.

Indija u globalnom lancu snabdijevanja

“Ovi razgovori odvijaju se u kontekstu višestrukih podsticajnih paketa i programa koje su najavile različite zemlje”, rekao je indijski ministar i istakao da Indija ima dokazane rezultate u razvoju elektronske industrije, kao i osnovne infrastrukturne zahtjeve za uspostavljanje proizvodnje.

Kako se navodi, vlada premijera Narendre Modija nastoji da privuče više velikih investicija u okviru podsticajnog plana od 10 milijardi dolara za proizvodnju čipova i ekrana, s ciljem da Indiju učini ključnim igračem u globalnom lancu snabdijevanja.

Vlada se ranije složila da pokrije između 30 i 50 posto troškova postavljanja novih pogona za displeje i čipove, a također je istakla da će pokriti 50 posto kapitalnih izdataka potrebnih za postavljanje postrojenja za pakovanje poluprovodnika.

Reuters navodi da su prošle sedmice konglomerat za proizvodnju nafte i metala Vedantua i tajvanski Foxconn potpisali pakt sa indijskim Gujaratom o ulaganju 19,5 milijardi dolara u Indiju za postavljanje pogona za proizvodnju poluprovodnika i displeja.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada