Rover UAE-a će u novembru biti lansiran na Mjesec

Rover “Rashid”, nazvan po vladajućoj porodici u Dubaiju, bit će lansiran na raketi ‘Falcon 9 SpaceX’ iz Svemirskog centra  Kennedy u Floridi.

Svemirski brod bi trebalo da stigne na Mjesec u martu iduće godine uz pomoć Japana (EPA)

Ujedinjeni Arapski Emirati lansirat će svoj prvi lunarni rover, svemirski brod bez posade u novembru, koji će proučavati površinu Mjeseca, izjavio je direktor misije Hamad Al Marzooqi.

On je za The National rekao da će rover “Rashid”, nazvan po vladajućoj porodici u Dubaiju, biti lansiran na raketi “Falcon 9 SpaceX” iz Svemirskog centra  Kennedy u Floridi između 9. i 15. novembra, a da će tačan datum biti saopćen idućeg mjeseca.

Svemirski brod bi trebalo da stigne na Mjesec u martu iduće godine uz pomoć Japana, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Izvršili smo testiranje svemirskog broda i zadovoljni smo povodom rezultata, rekao je direktor misije.

Ispitivanje svemira

Lunarna misija je dio strategije UAE-a za preuzimanje glavne uloge na polju ispitivanja svemira.

Ukoliko misija uspije, UAE bi mogli postati četvrta zemlja čiji je svemirski brod sletio na Mjesec, uz Sjedinjene Američke Države, Sovjetski Savez i Kinu. To su bezuspješno pokušali Indija, Izrael i Japan.

Jedan satelit Emirata nalazi se u orbiti Marsa da bi proučio atmosferu crvene planete. Taj projekt je izveden u saradnji sa Japanom 2021. godine.

UAE planira da uspostavi ljudsku koloniju na Marsu 2117. godine, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada