Biden najavio velike investicije u proizvodnju električnih vozila

Tri najveća proizvođača automobila u Detroitu izlažu veliki broj novih električnih vozila na sajmu automobila, najvećem događaju takve vrste u Sjevernoj Americi.

Biden za sebe kaže da je zaljubljenik u automobile (Reuters)

Američki predsjednik Joseph Biden podržao je, tokom posjete sajmu automobila u Detroitu, sve masovniji prelazak proizvođača automobila na proizvodnju električnih vozila i nova ulaganja u fabrike baterija, koja iznose nekoliko milijardi dolara, prenosi Reuters.

“Biramo da izgradimo bolje Sjedinjene Američke Države, sa američkim radnicima koji prednjače, SAD koji se suočava sa klimatskom krizom”, rekao je Biden.

Najavio je i odobrenje prvih 900 miliona dolara za finansiranje izgradnje stanica za punjenje električnih vozila u 35 država u okviru zakona o infrastrukturi.

Tri najveća proizvođača automobila u Detroitu izlažu veliki broj novih električnih vozila na sajmu automobila, najvećem događaju takve vrste u Sjevernoj Americi.

Novi pogoni za proizvodnju

Američki Kongres i Biden, koji za sebe kaže da je zaljubljenik u automobile, obećali su desetine milijardi dolara u zajmovima, proizvodnim i potrošačkim kreditima, kako bi se ubrzao prelazak sa vozila sa unutrašnjim sagorijevanjem na električna vozila.

Nacionalni savjetnik za klimu u Bijeloj kući Ali Zaidi rekao je Reutersu da su proizvođači automobila i baterija u 2022. najavili ulaganja od 13 milijardi dolara u proizvodnju električnih vozila.

Bijela kuća je pozdravila niz nedavnih velikih najava američkih i stranih proizvođača automobila za izgradnju novih pogona za proizvodnju baterija i električnih vozila.

Izvor: Agencije