SAD zabranio prodaju AI čipova Kini

Dva najveća američka proizvođača čipova dobila su naređenje vlade SAD-a da prestanu s prodajom dijela svoje tehnologije Kini.

Nvidia Corp i AMD su kompanije među najvećim svjetskim proizvođačima grafičkih čipova (EPA)

Dva najveća američka proizvođača čipova dobila su naređenje vlade SAD-a da prestanu s prodajom dijela svoje tehnologije Kini koja se može koristiti za vještačku inteligenciju (AI).

Nvidia Corp i AMD, kompanije među najvećim svjetskim proizvođačima grafičkih čipova, saopćili su da ih je američka vlada pozvala da zaustave izvoz određenih čipova visokih performansi u drugu po veličini svjetsku ekonomiju, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNN.

Nvidia Corp je navela da su joj američki zvaničnici rekli da se to zahtijeva zbog potencijalnog rizika da se proizvode koriste ili preusmjere na “vojne krajnje korisnike“.

Ograničenja se odnose na postojeća A100 i najavljena H100 integrirana kola, kao i sve sisteme koji ih uključuju i stupaju na snagu odmah, navodi se u saopćenju kompanije.

Prijetnja poslovanju

Taj potez prijeti da smanji poslovanje Nvidia Corp u vrijednosti od 400 miliona dolara, precizira se u podnesku kompanije američkom regulatoru.

Otprilike to je ono što je tehnološki gigant sa sjedištem u Kaliforniji predvidio prošle sedmice kao potencijalnu prodaji Kini, na koju bi nova ograničenja mogla utjecati, navodi se u podnesku.

Akcije kompanije Nvidia Corp pale su za 6,6 posto na zatvaranju berzi u srijedu, dok su akcije AMD pale za 3,7 posto.

Izvor: Agencije