Lansirana ruska raketa koja nosi iranski satelit

Raketa će u svemir isporučiti satelit za daljinsko istraživanje Zemlje ‘Khayyam’, izgrađen u Rusiji po narudžbi Irana, kao i 16 malih satelita.

Satelite su kreirali vodeći ruski univerziteti, kompanije i neprofitne organizacije, a dizajnirani su za naučna i tehnološka istraživanja (AP)

Ruska raketa Soyuz-2.1b koja nosi iranski satelit lansirana je jutros sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu. Prijenos je emitovan na YouTube kanalu ruske agencije za istraživanje svemira Roskosmos, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na RIA Novosti.

Raketa će u svemir isporučiti satelit za daljinsko istraživanje Zemlje “Khayyam”, izgrađen u Rusiji po narudžbi Irana, kao i 16 malih satelita.

Te satelite su kreirali vodeći ruski univerziteti, kompanije i neprofitne organizacije, a dizajnirani su za naučna i tehnološka istraživanja, uključujući testiranje tehnologija za međusatelitske komunikacije, mjerenje nivoa elektromagnetnog zračenja, daljinsko ispitivanje Zemlje i praćenje ekološke situacije.

Nova saradnja

The Washington Post je prošle sedmice izvijestio da su američki zvaničnici zabrinuti zbog nove kosmičke saradnje između Rusije i Irana jer strahuju da će satelit pomoći Rusiji u ratu u Ukrajini, ali i pružiti Iranu “sposobnosti bez presedana” za praćenje potencijalnih vojnih ciljeva u Izraelu i na širem Bliskom istoku, podsjeća Reuters.

Zvanični Teheran je odbacio tvrdnje da bi Moskva mogla koristiti satelit za jačanje obavještajnih sposobnosti u Ukrajini, navodeći da će Iran imati potpunu kontrolu nad njim “od prvog dana”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada