Britanski parlament gasi TikTok nalog zbog povezanosti s Kinom

Vlasnik TikToka, popularne društvene mreže bazirane na kratkim video formama, je kompanija ByteDance koja je stacionirana u Kini.

'Mogućnost da kineska vlada ima pristup ličnim podacima na telefonima naše djece trebala bi biti razlog za veliku zabrinutost', navodi se u pismu britanskih zastupnika (EPA)

Britanski parlament najavio je u srijedu kako gasi TikTok nalog nakon što su zastupnici izrazili zabrinutost zbog povezanosti te kompanije društvenih medija s kineskom vladom, prenosi Anadolija.

“Na temelju povratnih informacija članova, zatvaramo pilot TikTok nalog parlamenta Velike Britanije ranije nego što smo planirali”, rekao je glasnogovornik parlamenta i dodao: “Račun je bio pilot inicijativa dok smo testirali platformu kao način da dopremo do mlađe publike relevantnim sadržajem o parlamentu.”

Vlasnik TikToka, popularne društvene mreže bazirane na kratkim video formama, je kompanija ByteDance koja je stacionirana u Kini. Britanski parlamentarci su bili zabrinuti zbog podataka koji se šalju kineskoj vladi.

Razlog za zabrinutost

“Mogućnost da Xi Jinpingova vlada ima pristup ličnim podacima na telefonima naše djece trebala bi biti razlog za veliku zabrinutost”, navodi se u pismu zastupnika.

“Iako je razočaravajuće što se parlament više neće moći povezati s milionima ljudi koji koriste TikTok u Velikoj Britaniji, ponavljamo ponudu kako bismo uvjerili one članove parlamenta koji su izrazili zabrinutost i razjasnili sve netačnosti u vezi s našom platformom”, rekla je glasnogovornica TikToka.

Izvor: Agencije