Naučnici otkrili gen koji smanjuje rizik smrti od COVID-a 19

Naučnici su potvrdili i pretpostavku po kojoj mlađa životna dob i izostanak hroničnih zdravstvenih problema znatno povećavaju izglede da pojedinac preživi infekciju.

Gen koji je kod dijela pacijenata smanjio vjerovatnost od smrtnog ishoda ima desetak posto stanovništva Evrope (EPA)

Istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Duisburg-Essen (UDE) u Njemačkoj pokazalo je da određeni gen smanjuje rizik od smrti od COVID-a za 35 posto, javlja dpa.

Studija je pratila 1.570 pacijenata kojima je zaraza korona virusom dijagnosticirana između 11. marta 2020. i 30. juna naredne godine, objavili su znanstvenici s tog njemačkog sveučilišta.

Ukupno 13 posto ili 205 sudionika studije imalo je tek blagi oblik bolesti, 760 ili 48 posto ih je hospitalizirano, a 292 ili 19 posto ih je završilo na odjelu intenzivne skrbi. Umrla je petina ili 313 pacijenata čiji je razvoj bolesti pratilo istraživanje.

Gen koji je kod dijela pacijenata smanjio vjerojatnost od smrtnog ishoda nazvan je GNB3 TT. Varijanta je to za koju se procjenjuje da je ima desetak posto stanovništva Europe.

GNB3 je gen koji dekodira takozvane G-proteine, važne za odvijanje niza procesa u tijelu.

Gen uzrokuje aktivaciju imunosnih stanica

Studija je pokazala i da gen GNB3 „uzrokuje aktivaciju imunosnih stanica“, rekla je Birte Möhlendick, jedna od autorica studije, agenciji dpa.

Ova brža imunološka reakcija „može objasniti zašto je rizik od smrti u tolikoj mjeri manji za skupinu ljudi koja nosi ovaj gen“, pojasnila je Möhlendick.

Studijom je potvrđena pretpostavka po kojoj mlađa životna dob i izostanak kroničnih zdravstvenih problema, poput primjerice dijabetesa, znatno povećavaju izglede da pojedinac preživi infekciju COVID-om 19.

Studijom, čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu Frontiers in Genetics, nije praćeno ponašanje nove varijante korona virusa – omikrona.

Izvor: Agencije