Tragovi dinosaurusa pronađeni u presušenom koritu rijeke

Pod normalnim vremenskim uslovima tragovi dinosaurusa, pronađeni u riječnom koritu u parku Dinosaur Valley, nalazili bi se pod vodom i bili bi prekriveni sedimentom.

Tragovi će uskoro ponovno biti prekriveni jer se predviđa kiša (NBC / Fena)

Tragovi dinosaura, procijenjene starosti od 113 miliona godina, pronađeni su u parku Dinosaur Valley (Dolina dinosaura) u američkoj saveznoj državi Teksas nakon što je, zbog ekstremnih suša, presušila rijeka, javlja NBC.

„Većina tragova koji su nedavno otkriveni na različitim dijelovima rijeke u parku pripadaju akrokantosauru. Radi se o dinosauru koji je u odrasloj dobi bio visok oko 4,5 metra, a težak blizu sedam tona“, rekla je glasnogovornica parka Stephanie Salinas Garcia.

Prema njenim riječima, u parku u Glen Roseu pronašli su i tragove sauroposeidona, koji bi bio visok oko 18 metara i težio oko 44 tone.

Ekstremna suša u Teksasu

Zbog ekstremnih suša vodostaj velikog broja rijeka u parku je u naglom opadanju. Više od 60 posto teritorije Teksasa prošle sedmice pogodila je suša najintenzivnije kategorije te toplinski valovi, prenijela je Fena.

Pod normalnim vremenskim uslovima tragovi dinosaura u riječnom koritu nalazili bi se pod vodom i bili bi prekriveni sedimentom.

„Uvijek je uzbudljivo pronaći nove tragove dinosaura u parku“, navodi Garcia.

Naučnici navode da će tragovi ipak uskoro ponovno biti prekriveni jer se predviđa kiša.

„Iako će ovi tragovi biti vidljivi kratko vrijeme, jako smo uzbuđeni. ‘Dolina dinosaura’ nastavit će sa zaštitom ovih staza starih 113 miliona godina ne samo za današnje već i za buduće generacije“, rekla je Garcia.

Izvor: Agencije