Njemačkim prugama počeli saobraćati vozovi na vodik

Flota od 14 vozova koje je proizveo francuski industrijski div Alstom će zamijeniti kompozicije koje su do sada saobraćale između gradova nedaleko Hamburga.

Navedeni kao način prijevoza s 'nultom emisijom', vozovi miješaju vodik s kisikom prisutnim u okolnom zraku, zahvaljujući gorivnoj ćeliji ugrađenoj u krov (EPA)

Njemačka će u srijedu otvoriti željezničku liniju za kompoziciju koju u potpunosti pokreće vodik, što predstavlja veliki korak naprijed za ekološki prijevoz vozovima uprkos velikim izazovima s opskrbom, javlja AFP.

Flota od 14 vozova koje je proizveo francuski industrijski div Alstom će zamijeniti kompozicije koje su do sada saobraćale na relaciji koja povezuje gradove Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervoerde i Buxtehude u blizini Hamburga.

“U bilo koje doba dana putnici će putovati ovom rutom zahvaljujući vodiku”, rekao je Stefan Schrank, voditelj projekta u Alstomu, pozdravljajući ovaj korak.

Dizel još uvijek značajno prisutan

Vozovi na vodik postali su obećavajući način za dekarbonizaciju željezničkog sektora i zamjenu dizela, koji još uvijek pokriva 20 posto putovanja u Njemačkoj.

Navedeni kao način prijevoza s “nultom emisijom”, vozovi miješaju vodik s kisikom prisutnim u okolnom zraku, zahvaljujući gorivnoj ćeliji ugrađenoj u krov. To proizvodi električnu energiju potrebnu za pokretanje vozova.

Vozovi na vodik posebno su korisni na kratkim regionalnim linijama gdje trošak prelaza na električnu energiju nadmašuje isplativost rute.

Izvor: Agencije