Švicarski ledenjaci se prepolovili od 1930-ih

Studija o 1.400 švicarskih ledenjaka otkrila je da oni gube volumen i čini se da se proces ubrzao u posljednjih nekoliko godina.

Istraživači su otkrili da se volumen leda upola smanjio u proteklih 85 godina (EPA)

Nova studija pokazala je da su švicarski ledenjaci izgubili polovinu volumena od 1931. godine.

Studija je, također, zabilježila da proces ne pokazuje znake usporavanja, a istraživači kažu da se povlačenje ledenjaka “ubrzava”, piše Deutsche Welle, prenosi Fena.

Studija o 1.400 švicarskih ledenjaka otkrila je da oni gube volumen i čini se da se proces ubrzao u posljednjih nekoliko godina.

Univerzitet ETH u Cirihu i Švicarski savezni institut za istraživanje šuma, snijega i krajolika objavili su svoja otkrića temeljena na topografskim promjenama ledenjaka od 1931. godine.

Istraživači su otkrili da se volumen leda upola smanjio u proteklih 85 godina, do 2016. godine, a od tada su se ledenjaci povukli za dodatnih 12 posto.

Analizirano 21.700 fotografija

“Povlačenje ledenjaka se ubrzava. Pomno promatranje ovog fenomena i njegovih historijskih dimenzija je važno jer nam omogućuje odgovore kako ledenjaci reagiraju na promjenu klime”, rekao je koautor studije Daniel Farinotti.

Njihova studija, objavljena u naučnom časopisu The Cryosphere, koristila je materijal iz arhive slika TerrA, koja pokriva gotovo 86 posto područja s glečerima u Švicarskoj, analizirajući 21.700 fotografija snimljenih između 1916. i 1947. godine.

Nisu svi ledenjaci gubili led istom brzinom, naveli su istraživači.

Nadmorska visina, količine krhotina na ledenjacima i spljoštenost njegovog najnižeg dijela i najosjetljivijeg na topljenje utječu na brzine povlačenja.

Istraživači su, također, otkrili da su dva razdoblja, 1920-e i 1980-e, doživjela sporadičan rast mase ledenjaka, ali to je bilo beznačajno u odnosu na trend topljenja.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada