Mađarske vlasti smijenile meteorologe zbog pogrešne prognoze

Vatromet je bio zakazan u povodu mađarskog nacionalnog praznika, no nekoliko sati prije početka ceremonije vlada je sve odgodila zbog najave lošeg vremena; vrijeme je na kraju ostalo stabilno.

Meteorološka služba se izvinila za pogrešnu prognozu, no vlasti su ipak smijenile njene čelnike (EPA)

Mađarske vlasti smijenile su čelnike meteorološke službe nakon što je pogrešno najavljeno loše vrijeme zbog čega je odgođen veliki vatromet u povodu nacionalnog praznika, prenosi BBC.

Najveći vatromet u Europi, kako je najavljivan, bio je zakazan je za subotu navečer u Budimpešti, na Dan svetog Stjepana, koji se slavi kao mađarski nacionalni praznik. Planirano je ispaljivanje 40.000 komada pirotehnike sa 240 lokacija na pet kilometara dugoj dionici dunavske obale.

Nesigurnost je sastavni dio meteorologije

No sedam sati prije početka ceremonije vlada je sve odgodila za iduću sedmicu zbog najave lošeg vremena. Vrijeme je na kraju ostalo stabilno, zbog čega su smijenjeni čelnik i zamjenik čelnika meteorološke službe.

Meteorološka služba se dan kasnije izvinila za pogrešnu prognozu, kazavši da se ostvario “najmanje vjerovatan” scenario te da je nesigurnost sastavni dio meteorologije.

No, ministar inovacija Laszlo Palkovics je ipak smijenio čelnike meteorološke službe, prenosi Hina.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada