Ostavka direktora kompanije NSO, vlasnice špijunskog softvera Pegasus

Špijunski softver Pegasus, koji omogućava hakerima da pristupe gotovo svim izvorima podataka na mobilnom telefonu, iskorišten je protiv španskog premijera Pedra Sancheza i drugih ministara.

NSO Group se brani da sve proizvode kompanije 'koriste isključivo vladine obavještajne službe i agencije za provođenje zakona za borbu protiv kriminala i terora' (AP)

Shalev Hulio, glavni izvršni direktor izraelske kompanije NSO Group poznate po vlasništvu nad špijunskim softverom Pegasus, podnio je ostavku, javili su lokalni mediji, prenosi Anadolija.

List Times of Israel navodi da je Shalev Hulio podnio ostavku i da će glavni operativni direktor Yaron Shohat preuzeti tu funkciju dok se ne imenuje nasljednik.

Neimenovani zvaničnik kompanije rekao je da je NSO Group krenuo u reorganizaciju i da će u tom okviru otpustiti 100 zaposlenih.

Španski Visoki sud je u junu pozvao Hulija da svjedoči u okviru istrage o hakerskom skandalu.

Na meti španski premijer i ministri, ali i katalonski političari

NSO-ov špijunski softver Pegasus, koji omogućava hakerima da pristupe gotovo svim izvorima podataka na mobilnom telefonu, iskorišten je protiv španskog premijera Pedra Sancheza i drugih ministara.

Na meti špijunskog softvera Pegasus našla su se još 63 katalonska političara, navodi se u izvještaju istraživačke grupe Citizen Lab. Španska obavještajna agencija je priznala da je hakirala neke od telefona, ali nije potvrdila korištenje špijunskog softvera.

Iz NSO Group navode da sve proizvode kompanije, uključujući Pegasus, “koriste isključivo vladine obavještajne službe i agencije za provođenje zakona za borbu protiv kriminala i terora”.

Izvor: Agencije