Lufthansa i Shell sarađuju na razvoju održivog avionskog goriva

Sporazum se temelji na Shellovoj ambiciji da do 2030. najmanje 10 posto njegove ukupne svjetske prodaje avionskog goriva bude ekološki održivo.

Očekuje se da će SAF, gorivo za avione koje se proizvodi bez korištenja fosilnih izvora energije poput sirove nafte ili prirodnog plina, predvoditi put u dekarbonizaciju avijacije (EPA)

Aviokompanija Lufthansa i energetska kompanija Shell dogovorile su da zajednički razmotre mogućnost korištenja održivog avionskog goriva (SAF) na aerodromima širom svijeta, objavila je njemačka aviokompanija.

Sporazum se temelji na Shellovoj ambiciji da do 2030. najmanje deset posto njegove ukupne svjetske prodaje avionskog goriva bude ekološki održivo.

Dekarbonizacija

Očekuje se da će SAF, gorivo za avione koje se proizvodi bez korištenja fosilnih izvora energije poput sirove nafte ili prirodnog plina, predvoditi put u dekarbonizaciju avijacije, piše njemačka novinska agencija dpa.

Trenutna generacija SAF-a, koja ispušta 80 posto manje ugljen-dioksida u odnosu na konvencionalni kerozin, uglavnom se proizvodi od biogenih ostataka, primjerice korištenog ulja za kuhanje.

Izvor: Agencije