Rusku šetnju svemirom prekinula loša baterija u odijelu astronauta

Ruska kontrola misije naredila je astronautu Olegu Artemjevu da se brzo vrati u vazdušnu komoru kako bi mogao priključiti svoje odijelo na napajanje Međunarodne svemirske stanice.

Astronauti su uspjeli da instaliraju kamere na novu robotsku ruku prije nego što su se problemi pojavili (Reuters)

Ruski astronaut koji je bio na otvorenom u svemiru morao se prije vremena vratiti u Međunarodnu svemirsku stanicu kada je napon baterije u njegovom svemirskom odijelu iznenada pao, javio je AP.

Ruska kontrola misije naredila je Olegu Artemjevu, komandiru stanice, da se brzo vrati u vazdušnu komoru kako bi mogao priključiti svoje odijelo na napajanje stanice.

Njegov partner u šetnji svemirom, Denis Matvejev ostao je napolju još oko sat vremena, prije nego što je i njemu naređeno da se vrati.

Radovi ostali nezavršeni

Matvejevljevo odijelo je bilo u redu, ali ruska kontrola misije je skratila i njegovo vrijeme na otvorenom zbog pravila leta.

Astronauti su uspjeli da instaliraju kamere na novu robotsku ruku Evropske svemirske agencije prije nego što su se problemi pojavili.

“Znate, početak je bio tako odličan”, rekao je Matvejev dok se vraćao unutra. Ipak, neki radovi na instalaciji robotske ruke ostali su nezavršeni, prenijela je Beta.

Izvor: Agencije