Naučnici vjeruju da mogu ‘oživjeti’ tasmanijskog tigra

Revolucionarne tehnologije za uređivanje gena kombinirat će se s radom laboratorije na sekvenciranju genoma tasmanijskog tigra u svrhu povratka izumrle životinje.

Posljednji poznati primjerak tasmanijskog tigra uginuo je 1936. godine u zatočeništvu na Tasmaniji (EPA)

Australijski naučnici vjeruju da su na pravom putu da vrate izumrlu vrstu tasmanijskog tigra i kažu da bi mogli imati prvo živo mladunče u sljedećem desetljeću, javlja dpa.

Općenito se vjeruje da je tobolčar tasmanijski tigar, čije je naučno ime Thylacinus, nestao s australijskog kopna prije 2.000 godina. Posljednji poznati primjerak uginuo je 1936. godine u zatočeništvu u zoološkom vrtu Beaumaris u Hobartu, na Tasmaniji.

Životinja je bila slična psu, bila je duga oko metar (bez repa), sivkastosmeđe boje s 12 do 14 crnih poprečnih pruga na leđima. Ženka je kotila dva do četiri mladunca koji bi ostali u tobolcu oko tri mjeseca. Nastanjivao je Australiju, Tasmaniju i Novu Gvineju.

Veliki izazov povratka izumrlih vrsta

Andrew Pask s Univerziteta u Melbourneu naveo je da će najavljeno partnerstvo između njegove laboratorije za integrirano istraživanje genetske obnove Thylacinusa i američkog Colossal Biosciencesa omogućiti naučnicima da poduzmu “velike korake u očuvanju australijskih ugroženih tobolčara i prihvate veliki izazov povratka izumrlih vrsta”.

Colossalove revolucionarne tehnologije za uređivanje gena kombinirat će se s radom laboratorije na sekvenciranju genoma Thylacinusa u svrhu povratka izumrlog tobolčara, stoji u priopćenju za javnost. Napori će također biti potpomognuti radom laboratorije na identificiranju tobolčara sa sličnim DNK kao Thylacinus kako bi se dobile žive stanice.

“S ovim partnerstvom, sada vjerujem da bismo za deset godina mogli imati našu prvu živu bebu tasmanijskog tigra koje su ljudi lovili dok ih nisu istrijebili prije gotovo 100 godina”, rekao je Pask.

Izvor: Agencije