Biden potpisao: 53 milijarde dolara podsticaja za proizvođače čipova

Zakon ima za cilj da ublaži upornu nestašicu čipova, koja pogađa sve – od industrije automobila, naoružanja, mašina za pranje veša do video igrica.

Bijela kuća je saopštila da usvajanje zakona podstiče nova ulaganja u čipove (EPA)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden potpisao je zakon kojim će se osigurati 52,7 milijardi dolara subvencija za američku proizvodnju i istraživanja poluprovodnika i za jačanje napora kako bi Sjedinjene Američke Države bile konkurentnije u odnosu na kineska naučna i tehnološka dostignuća.

“Budućnost će se stvarati u Americi”, rekao je Biden, nazivajući ovaj akt “investicijom koja se dešava jednom u generaciji u samoj Americi”, javlja Reuters.

Pojedini republikanci su se pridružili Bidenu na travnjaku Bijele kuće kako bi prisustvovali potpisivanju zakona o čipovima koji se godinama pripremao u Kongresu.

Potpisivanju su prisustvovali izvršni direktori kompanija Micron, Intel, Lockheed Martin, HP i Advanced Micro Devices, kao i guverneri Pennsylvanije i Illinoisa, gradonačelnici Detroita, Clevelanda i Salt Lake Cityja, te zastupnici.

Bijela kuća je saopštila da usvajanje zakona podstiče nova ulaganja u čipove, podsjetivši da se Calcom u ponedjeljak dogovorio da kupi dodatni udio u fabrici čipova GlobalFoundries u New Yorku za 4,2 milijarde dolara, čime će njegove ukupne obaveze u pogledu tog ulaganja dostići 7,4 milijarde dolara do 2028.

Proizvodnja čipova

Iz Bijele kuće su također naveli da je Micron najavio ulaganje 40 milijardi dolara u proizvodnju memorijskih čipova, što bi povećalo njegov udio na američkom tržištu sa dva na 10 posto, pri čemu je ta investicija, kako je rečeno, planirana uz “očekivane grantove” iz zakona o čipovima.

Dio zastupnika je bio protiv ovog akta tvrdeći da on predstavlja davanje poklona profitabilnim kompanijama za proizvodnju čipova, a koje su prethodno zatvorile fabrike u SAD-u, na šta je Biden danas uzvratio riječima da “ovaj zakon ne dijeli blanko čekove kompanijama”.

Zakon ima za cilj da ublaži upornu nestašicu čipova, koja pogađa sve – od industrije automobila, naoružanja, mašina za pranje veša do video igrica.

Zakon također uključuje 25 posto poreskog kredita za ulaganja fabrika čipova, u iznosu koji su procjenjuje na 24 milijarde dolara. Zakonom je predviđeno i izdvajanje 200 milijardi dolara tokom 10 godina za podsticanje naučnih istraživanja u SAD-u kako bi zemlja bolje konkurirala Kini. Kongres tek treba da donese poseban zakon o izdvajanjima za finansiranje tih investicija.

Izvor: Agencije