NASA izgubila kontakt s mikrosatelitom poslanim prema Mjesecu

Letjelica, koja je lansirana sa Novog Zelanda 28. juna, provela je nekoliko dana u Zemljinoj orbiti i uspješno počela put ka Mjesecu, ali je potom kontakt izgubljen.

Inženjeri pokušavaju pronaći uzrok prekida komunikacije i optimistični su da to mogu popraviti (EPA)

NASA je izgubila kontakt sa svemirskom letjelicom, vrijednom 32,7 miliona dolara, koja je krenula prema Mjesecu kako bi testirala lunarnu orbitu, ali se inženjeri agencije nadaju da će moći riješiti problem, prenosi Beta.

Nakon što je u ponedjeljak dva puta uspjela ostvariti kontakt, svemirska agencija je potvrdila da više ne može komunicirati sa letjelicom Capstone.

Inženjeri pokušavaju pronaći uzrok prekida komunikacije i optimistični su da to mogu popraviti.

Poslan u važnu misiju

Letjelica, koja je lansirana sa Novog Zelanda 28. juna, provela je nekoliko dana u Zemljinoj orbiti i uspješno je počela svoj put ka Mjesecu, ali je potom kontakt izgubljen.

Ako se uspostavi kontakt i ostatak misije bude uspješan, satelit će nekoliko mjeseci slati važne informacije kada bude krenuo u novu orbitu oko Mjeseca, kojom se do sada niti jedan satelit nije kretao.

NASA planira postaviti svemirsku stanicu pod nazivom Gateway u orbitalnoj putanju, sa koje, u okviru programa Artemis, astronauti mogu da se spuste na površinu Mjeseca.

Izvor: Agencije