Finci napravili prvu ‘pješčanu bateriju’ za jeftino daljinsko grijanje

Koristeći niskokvalitetni pijesak, uređaj se puni toplinom proizvedenom od jeftine energije Sunca ili vjetra; pijesak pohranjuje toplinu na 500-ak stepeni, čime se može grijati domove zimi kada je energija skuplja.

Finska većinu svog plina dobiva iz Rusije, pa je rat u Ukrajini u fokus stavio pitanje zelene energije (EPA)

Finski istraživači instalirali su prvu u svijetu potpuno funkcionalnu “pješčanu bateriju” koja može skladištiti obnovljivu energiju mjesecima. Programeri kažu da bi to moglo riješiti problem opskrbe tokom cijele godine, što je glavni problem zelene energije, javlja BBC.

Koristeći niskokvalitetni pijesak, uređaj se puni toplinom proizvedenom od jeftine električne energije Sunca ili vjetra. Pijesak pohranjuje toplinu na 500-ak stepeni, što onda može grijati domove zimi kada je energija skuplja.

Finska većinu svog plina dobiva iz Rusije, pa je rat u Ukrajini u fokus stavio pitanje zelene energije. Ima najdužu granicu s Rusijom od svih članica Evropske unije. Moskva je zaustavila opskrbu plinom i strujom nakon odluke Finske da se pridruži NATO-u.

Problem i građanima, i političarima

Zabrinutost oko izvora topline i svjetla, posebno s dugom, hladnom finskom zimom, podjednako zaokuplja političare i građane. Trenutno se većina baterija izrađuje od litija i skupe su, a i mogu podnijeti samo ograničenu količinu viška energije.

No, u gradu Kankaanpää, tim mladih finskih inžinjera dovršio je prvu komercijalnu instalaciju baterije napravljene od pijeska za koju vjeruju da može riješiti problem skladištenja na jeftin način s malim uticajem.

Uređaj je instaliran u elektrani Vatajankoski koja upravlja sistemom daljinskog grijanja za to područje.

Kada su cijene energije veće, baterija ispušta vrući zrak koji zagrijava vodu za sistem daljinskog grijanja koja se zatim pumpa u kuće, kancelarije, pa čak i lokalni bazen, prenosi Fena.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada