Kineska raketa pala na Zemlju, NASA prozvala Peking

Dugi marš 5B lansiran je 24. jula s ciljem isporuke laboratorijskog modula novoj kineskoj svemirskoj postaji u izgradnji u orbiti.

Aerospace Corp objavio je mjesto pada rakete (Twitter/AerospaceCorp)

Kineska raketa pala je na Zemlju u subotu iznad Indijskog okeana, a NASA navodi da Peking nije podijelio “specifične informacije o putanji” potrebne da bi se ustanovilo gdje bi krhotine mogle pasti, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Svemirska agencija SAD-a saopćila je da je raketa Dugi marš 5B ušla u Zemljinu atmosferu iznad Indijskog okeana oko 12:45 po lokalnom vremenu, ali je problematizirala „tehničke aspekte ponovnog ulaska, kao što je potencijalno mjesto raspršivanja krhotina“.

„Sve svemirske nacije trebale bi slijediti utvrđenu najbolju praksu i dati svoj udio u dijeljenju ove vrste informacija unaprijed kako bi se omogućila pouzdana predviđanja potencijalnog rizika od udara krhotina”, rekao je NASA-in administrator Bill Nelson.

„To je ključno za odgovorno korištenje svemira i osiguranje sigurnosti ljudi ovdje na Zemlji.“

Korisnici društvenih mreža u Maleziji objavili su video predmeta nalik krhotinama raketa.

Kineska svemirska stanica

Aerospace Corp, neprofitni istraživački centar blizu Los Angelesa koji finansira Vlada, saopćio je kako je bilo nepromišljeno dopustiti dijelu rakete koji ukupno teži 22,5 tona nekontrolirani povratak na Zemlju.

Ranije ove sedmice, analitičari su rekli kako će se tijelo rakete raspasti dok bude padalo kroz atmosferu, ali je dovoljno veliko da će brojni komadi vjerojatno preživjeti.

Kineska ambasada u Washingtonu nije odmah komentirala slučaj. Kina je ranije ove sedmice rekla kako će pomno pratiti ostatke, ali je rekla da predstavljaju mali rizik za bilo koga na Zemlji.

Dugi marš 5B lansiran je 24. jula s ciljem isporuke laboratorijskog modula novoj kineskoj svemirskoj postaji u izgradnji u orbiti, što je treći let najsnažnije kineske rakete od njenog prvog lansiranja 2020.

Izvor: Agencije