Musk podnio kontratužbu protiv Twitera

Muskova tužba je podnesena nekoliko sati nakon što je sutkinja Kathaleen McCormick iz suda u Delaveru naložila petodnevno održavanje suđenja koje počinje 17. oktobra.

Musk je odustao od kupovine Twittera vrijedne 44 milijarde dolara (EPA)

Elon Musk je podnio kontratužbu protiv kompanije Twitter Inc i eskalirao svoju pravnu borbu protiv ove društvene mreže zbog odluke da odustane od kupovine vrijedne 44 milijarde dolara.

Iako tekst kontratužbe na 164 stranice trenutno nije javno dostupan, on bi, prema sudskim pravilima uskoro mogao biti objavljen, prenosi Reuters.

Muskova tužba je podnesena nekoliko sati nakon što je sutkinja Kathaleen McCormick iz suda u Delaveru naložila petodnevno održavanje suđenja koje počinje 17. oktobra kako bi se utvrdilo da li Musk može da odustane od sporazuma o kupovini.

Tužba akcionara Twittera

Istoga dana Muska je tužio jedan akcionar Twittera koji je tražio od suda da naredi milijarderu da zaključi posao, utvrdi da je prekršio svoju obavezu prema akcionarima Twittera i dosudi odštetu za gubitke koje je prouzrokovao odlukom o odustajanju od kupovine.

Twitter nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Pitanje lažnih profila

Twitter je prošle sedmice podnio tužbu protiv tehnološkog milijardera Muska u pokušaju da ga prisili da dovrši preuzimanje te kompanije po cijeni od 54,20 dolara po dionici, što je ukupno 44 milijarde dolara.

Musk je prije toga objavio da se povlači iz ugovora o kupovini Twittera, pozivajući se na nedokazane tvrdnje da postoji znatno veći udio lažnih računa od pet posto kako tvrdi kompanija.

Muskovi advokati tvrdili su da Twitter nije ispunio svoje obaveze prema uvjetima ugovora da Musku dostavi potrebne podatke za provjeru brojki.

Twitter je odbacio tu tvrdnju, nazvavši Muskovo povlačenje “nevažećim i pogrešnim”.

Izvor: Agencije