Inflacija smanjila potražnju za pametnim telefonima

Dobavljači su zbog nagomilavanja zaliha ‘prisiljeni’ preispitati svoj portfolio kako bi u drugom dijelu godine poboljšali rezultat.

Uprkos ukupnom padu isporuka, potražnja za Appleovim i Samsungovim pametnim telefonima i dalje je velika (EPA)

U svijetu je u drugom tromjesečju isporučeno 316 milona pametnih telefona ili devet posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, čemu je pogodovao pad potražnje uslijed manjeg raspoloživog dohotka zbog inflacije i drugih ekonomskih prepreka, donosi analitička tvrtka Canalys, prenosi Hina.

Time je u drugom tromjesečju nastavljen pad isporuka pametnih telefona koji je prisutan od početka godine.

Dobavljači su, kako ističu analitičari Canalysa, zbog nagomilavanja zaliha “prisiljeni” preispitati svoj portfolio kako bi u drugom dijelu godine poboljšali rezultat.

I dalje velika potražnja za Appleom i Samsungom

Uprkos ukupnom padu isporuka, istraživači napominju da je potražnja za Appleovim i Samsungovim pametnim telefonima i dalje velika, te su ta dva dobavljača/proizvođača i dalje na prva dva mjesta po prodaji, ali i među prvih pet jedini koji su povećali tržišni udio.

Samsung je i dalje broj jedan u svijetu te nakon drugog tromjesečja 2022. drži i najveći tržišni udio po isporukama smartphonea, od 21 posto, što je i povećanje sa 18 posto iz istog tromjesečja 2021. godine, dok je drugi Apple s tržišnim udjelom od 17 posto, također povećanim, sa lanjskih 14 posto.

Među prvih pet dobavljača još su Xiaomi, Oppo i Vivo, koji su svi ove godine ostvarili pad tržišnog udjela u isporukama tih telefona, pa je tako udio Xioamija s lanjskih 17 posto pao na ovogodišnjih 14 posto, Oppov sa 11 na 10 posto, a Vivov sa 10 na devet posto.

Gomilanje telefona srednjeg ranga i cijene

Analitičari Canalysa to komentarišu i prekomjernom ponudom telefona srednjeg ranga i cijene, koji se gomilaju na zalihama, jer potrošači s ograničenim budžetom u inflaciji preusmjeravaju kupovinu na uređaje nižih cijena.

Očekuje se da će dobavljači u idućim mjesecima pojačati promocije i posebne ponude kako bi potaknuli bolju prodaju i prije blagdanskog rasprodajnog razdoblja pred kraj godine.

“Pad potražnje izaziva veliku zabrinutost za cijeli lanac opskrbe pametnih telefona. Iako zalihe komponenti i pritisci na troškove popuštaju, ipak ostaje briga unutar logistike i proizvodnje, poput pooštravanja uvoznih zakona na nekim tržištima u razvoju i carinskih procedura koje odgađaju pošiljke. Stoga će za sve u tom lancu biti vitalna buduća saradnja dobavljača i kanala prodaje u praćenju potražnje i zaliha”, kaže analitičar Toby Zhu.

Izvor: Agencije