Webb pronašao galaksiju koja je postojala prije 13,5 milijardi godina

Prema riječima naučnika sa Harvarda, potencijalno gledamo u najudaljeniju svjetlost zvijezda koju je iko ikada vidio.

GLASS-z13 je primijetio glavni infracrveni snimač orbitalne opservatorije (AFP)

Svemirski teleskop “James Webb” pronašao je galaksiju koja je postojala prije 13,5 milijardi godina i to samo nekoliko dana nakon što su prve fotografije koje je napravio prikazane svijetu, potvrdio je naučnik sa Harvarda koji je analizirao podatke.

“GLASS-z13 galaksija datira 300 miliona godina nakon Velikog praska, odnosno oko 100 miliona godina ranije od bilo čega što je ranije identifikovano”, rekao je Rohan Naidu iz Harvardskog centra za astrofiziku za AFP.

Prema njegovim riječima, “potencijalno gledamo u najudaljeniju svjetlost zvijezda koju je iko ikada vidio”.

Što su pojedini objekti udaljeniji od Zemlje, to je više vremena potrebno da njihova svjetlost dopre do nas, pa ih mi sada vidimo onako kako su izgledali stotinama miliona godina unazad – u ovom slučaju prije 13,5 milijardi godina, prenosi Tanjug.

Kao mrlja crvene boje sa bijelim u centru

Teleskop “James Webb”, koji je već desetak dana glavna vijest u svjetskim naučnim krugovima, uspio je uočiti galaksiju koja je postojala kada je univerzum bio star samo 300 miliona godina, što je nevjerovatno postignuće.

Svjetlosti iz GLASS-z13 galaksije je trebalo 13,5 milijardi godina da stigne do nas, ali je zbog širenja univerzuma ta razdaljina danas 33 milijarde svjetlosnih godina, naravno u slučaju da galaksija GLASS-z13 uopšte danas postoji, što je malo vjerovatno.

GLASS-z13 je primijetio glavni infracrveni snimač orbitalne opservatorije, a kada se prevede sa infracrvenog u vidljivi spektar, galaksija izgleda kao mrlja crvene boje sa bijelim u centru.

Izvor: Agencije