Japanski naučnici nude rješenje za gravitaciju na Mjesecu i Marsu

Naučnici ističu da bi proces rotacije objekata stvarao privlačenje nalik gravitaciji koja se sreće na Zemlji, te bi time bili riješeni problemi sa kojima su se susretali astronauti tokom misija.

Naučnici se nadaju da će uspostaviti osnovni model umjetne gravitacije na Mjesecu do 2050. godine (Reuters)

Tim istraživača sa japanskog Univerziteta Kyoto objavio je da se gravitacija na Marsu i Mjesecu može riješiti izgradnjom masivnih rotirajućih objekata od stakla, čime bi došlo do stvaranja umjetne gravitacije, prenijeli su japanski mediji.

Naučnici ističu da bi proces rotacije objekata stvarao privlačenje nalik gravitaciji koja se sreće na Zemlji, te bi time bili riješeni problemi sa kojima su se susretali astronauti tokom svojih misija.

Prema istraživačima, izgradnjom umjetnih gravitacijskih objekata, nazvanih “Lunarno staklo” i “Marsovo staklo” na Mjesecu i Marsu, ljudi koji dolaze tamo bi mogli iskusiti gravitaciju nalik onoj na Zemlji.

Na Mjesecu do 2050. godine

Iako bi realizacija ideje o izgradnji staklenih zgrada mogla potrajati, naučnici se nadaju da će uspostaviti osnovni model umjetne gravitacije na Mjesecu do 2050. godine.

Kako se navodi u planu koji su izložili, “Lunarno staklo” bi trebalo biti rotirajuća zgrada cilindričnog oblika, širine 100 metara i visine 400 metara.

Ukupno vrijeme rotacije ovog objekta bi bilo 20 sekundi i tokom svake rotacije on bi proizveo gravitacijsku silu jednaku jednom “G” (Zemljina gravitacija = 9,81 m/s2) koristeći centrifugalni efekt (sila koja se stvara usljed kretanja rotirajućeg tijela), te bi sila stvorena ovim kretanjem zamijenila gravitaciju.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada