NASA i Roskosmos planiraju zajedničke letove

Ruski astronauti će moći putovati do Međunarodne svemirske stanice u američkim, a američki u ruskim letjelicama.

Sporazum je u interesu Rusije i SAD-a i promovisat će razvoj saradnje u okviru programa ISS, tvrdi Roskosmos (EPA)

NASA i ruska svemirska agencija Roskosmos potpisale su sporazum o zajedničkim letovima do Međunarodne svemirske stanice, saopštile su te agencije.

Time će ruskim astronautima biti omogućeno da lete svemirskim brodovima američke proizvodnje u zamjenu za to da se američki astronauti mogu voziti ruskim Sojuzom, navele su agencije, prenio je Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Sporazum je u interesu Rusije i SAD-a i promovisat će razvoj saradnje u okviru programa ISS (Međunarodne svemirske stanice), saopštio je Roskosmos, dodajući da će program također olakšati istraživanje svemira u miroljubive svrhe.

Prvi letovi u septembru

Prvi zajednički letovi prema novom sporazumu bit će obavljeni u septembru, saopštila je NASA, a američki astronaut Frank Rubio lansirat će se na svemirsku stanicu sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu koji iznajmljuje Moskva i to zajedno sa dvojicom ruskih astronauta Sergejem Prokopjevim i Dmitrijem Petelinom.

Istovremeno, Ana Kikina pridružit će se dvojici američkih i jednom japanskom astronautu na letu SpaceX-a u orbitalnu laboratoriju, iz NASA-inog svemirskog centra Kennedy na Floridi.

Izvor: Agencije